Néha a szívnek is jó a víz...

Kútkereső

A hit (h)arca

2020. március 21. - László Dávid

Harcold meg a hit nemes harcát, ragadd meg az örök életet, amelyre elhívattál, amelyről vallást tettél szép hitvallással sok tanú előtt.

1Tim6,12

Tavaly ezt az igét kaptam útravalóként egy a szívemhez közelálló személytől, akivel közösen szolgáltunk nyáron egy fesztiválon. 

Sokat gondolkoztam azon, mit is jelent, mert már sokszor hallottam ezt olyan kontextusban felhasználni, amiben valaki amellett foglal álláspontot, hogy tűzön-vízen védelmezni és képviselni kell a kereszténység tanításait, bele kell állni hitvitákba, hogy hallják az igazságot a vitapartnerek. 

Aztán rájöttem, nekem mit jelent ez az igeszakasz. A hit harca a bennem lévő harc. A kételyeim, kérdéseim, amikre válaszokat gyűjtök, majd azokat elvetem, és újabbakat fogalmazok meg. Majd azokat is elvetem, és átfogalmazom a kérdéseimet, majd újabb kérdésekkel toldom meg azokat, amikre válaszolni próbálok, majd az egészet bevágom a sarokba, elegem lett belőle. Küzdök, és elbukom, újra előveszem, folytatom. Feladom, és megpróbálom megint. Távolodom, aztán közeledem, aztán megint távolodom. Mindeközben, ha elég figyelmes vagyok, magamról is tanulok egy s mást, a szeretteimhez, haragosaimhoz, irigyeimhez és vágyottaimhoz fűződő kötelékekről, a hibáimról, erényeimről, erőmről és gyengeségeimről, bölcsességemről és vakfoltjaimról, gondolkodásmódomról és tetteimről, gőgömről és büszkeségemről, féltékenységemről és önátadásaimról, alázatomról és hiszékenységemről. 

A hit harca nemes, ha felveszem a kesztyűt, és küzdök. Nem másokkal, hanem magammal. Nem valaki kedvéért, valaki szavára, aki úgy tesz, mintha az igazság nála lenne, és nekem az ő képére kéne formálódnom. Az igazság Istennél van, és nekem Jézus képére kell formálódnom. De leginkább a magaméra, aki intakt, isteni gyermek. Az igazság az én igazságom, személyes és személyreszabott, ahogy Isten is személyes, és az az istenkép az enyém, ami személyreszabott. A nemes azt jelenti, különleges, értékes, mely kiemelkedik az egymáshoz hasonlóak közül. 

A nemes harc a hitemről annyit tesz, hogy küzdök és szenvedek, örömtáncot járok, de legfőképpen kételkedem, és legfőképpen ebben a kételkedésben törekszem a legőszintébb lenni. Mert az őszinteség szül bizalmat. Bízom magamban, aki küzd az igazáért, amit Isten nekem szánt, és bízom abban, hogy megtalálom, akit keresek. Ez a belső ellenállás kívülről látszólag szétfeszíti a bizonyosságom határait, látszólag bizonytalanságba és kétségbe taszít, megszünteti bennem azt a bizonyosságot, amit a tohonyán keresők, az én szóösszevonásomban "léhitűek" teológiának neveznek. Ezt a belső ellenállást gyakran belül is úgy élem meg, mint talajvesztést, mint ami valóban szétfeszíti a bizonyosságomat abban, amiben hiszek, amiben hinni akarok.

Ilyenkor nincs mit  tenni. Őszintének kell lenni. Ha holtpontra jutottam, meg kell mondani az igazat: Nem tudom. Őszintén nem tudom, de őszintén szeretném tudni, érezni, magamba fogadni, szeretném az egészet átölelni, és ünnepélyesen átadni másoknak. Betelni és osztozni. Ezt tudom. Tudok kíváncsinak lenni, lelkesedni, nem beérni olyasmivel, ami nem a közös munkánk eredménye, csalódni, megrekedni, és holnap az egészet újrakezdeni. Mert annyit ér a hitem, amennyit a szavam, és annyit ér a szavam, amennyit teszek is, és a tetteim értékét az határozza meg, ami mozgatja őket.

Az őszinteség által, ami végül mélyen beissza magát a lényembe, hogy az örökéletet szégyen nélkül elfogadhassam, és amelyről még hitetlenségemben is hitet tudok így tenni - mert az őszinteség túlmutat a kudarcaimon is- , szép hitvallással, sok tanú előtt. Kiül rám a hit nemes arca.
image-asset.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr9615487396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.