Néha a szívnek is jó a víz...

Citromos kávé - Ti is csináljatok 3D Bibliakört!

2019/03/04. - írta: László Dávid

livingbible.pngMég három éve egy barátom felhívta a figyelmemet egy amerikai könyvre, amiben egy tanulmány szerepelt. A tanulmány célja az volt, hogy feltérképezzék az emberek bibliaolvasási képességeit. A megkérdezettek először kaptak egy irodalmi szöveget, vagy folyóiratot, aminek a tartalmát értelmezniük kellett. Minden résztvevő a saját életkorához tartozó szövegértési képességgel tudta értelmezni ezeket a szövegeket. Amikor viszont egy bibliai szöveget adtak nekik, rendre lecsökkent a szövegértési képességük egy kezdő általános iskolás szintjére. Szerte az országban megszámlálhatatlan mennyiségű házicsoport létezik, ahol a Bibliát tanulmányozzák a résztvevők, és ez arra késztetett, hogy két évvel ezelőtt összeállítottam egy bibliatanulmányozó módszert, amit azóta már két egyetemi féléven keresztül is sikeresen tudtam gyakorlatba ültetni. Ezt szeretném most nektek is átadni, mert a fent említett problémának a gyökerét abban látom, hogy gyakran hamarabb tanuljuk meg a gyülekezeteinkben egy bibliai szöveg értelmét, jelentését, mint hogy magát a szöveget mi magunk olvastuk volna, ezért úgymond elkényelmesedett a szövegértési képességünk a Bibliával szemben, ami szomorú tény annak tükrében, hogy anno pont ez ellen tettek erőfeszítést azok, akik anyanyelvre fordították a Bibliát. 

A módszer menete a következő: A bibliatanulmányozó alkalom elején a résztvevők külön-külön fognak egy lapot, és azt három részre osztják Ezt követően az első körben közösen elolvasnak egy igeszakaszt, majd egyénileg leírják a lapjuk első hasábjába, hogy számukra milyen üzenetet hordozott a felolvasott szakasz. Összegzik gondolataikat, véleményüket, problémáikat, kérdéseiket, mindent, ami eszükbe jut. Ha mindenki végzett, sorban felolvassák, amit az első hasábba írtak. Ez egy nem-reflexív kör, vagyis hangosan senki nem kommentál, vagy kérdez, aki épp nem beszél, az írja le a második hasábba az elhangzottakkal kapcsolatos gondolatait, problémáit, kérdéseit, vagy ami tetszik, nem tetszik neki a másik fejtegetésében. Ezután jön a második kör, amikor kinyílik a beszélgetés tere, és szabadon meg lehet vitatni a másikkal mindazt, amit felírtunk magunknak a második hasábba. Egyetértések, ellenvetések, tetszések, problémák, kérdések, tovább gondolások, minderről egy közös beszélgetést tartanak a résztvevők. Amikor úgy érzik a csoport tagjai, hogy fáradnak, lezárják a beszélgetést, és ezután jön a harmadik hasáb. Abba mindenki beleírhatja azt, ami az első kör óta változott benne a második kör hatására, érdekességet, továbbgondolásra érdemes dolgokat, ellenvetést, bármit, amivel a beszélgetés közben gazdagabb lett másokon vagy magán keresztül. A harmadik körben szintén körbe megyünk, felolvassuk a harmadik hasábot, amihez maximum egy-két rövid gondolatot lehet hozzátenni, amivel nem lassítjuk a kört, vagy köszönetet mondani egy gondolatért, ami még elhangzott. Itt is lehet még jegyzetelni. 

A módszer neve 3D, mert három dimenziója, fázisa van. Bátran és szabadon használjátok, fejlesszetek rajta, csak tartsátok szem előtt, hogy a módszer alapelve a Biblia önálló felfedezésének gyakorlása, és a szabad gondolkodásra való lehetőségadás. A módszer interaktív, tehát figyeljetek oda, hogy megfelelő legyen a létszám. Tapasztalataim szerint 8-10 fő az ideális csoportlétszám, ha tehát túl sokan vagytok (10+), érdemes két vagy több kiscsoportra bomlani, és alkalmanként átjárni a csoportok között. Ez a módszer akkor nem alkalmas, ha azt szeretnétek, hogy a közösségetekben mindenki az általatok igaznak vélt tanítást, értelmezést kell vallja. Itt nincs rossz értelmezés, vagy téves meglátás, csak megbeszélésre, továbbgondolásra érdemes felfedezések. Kérlek, majd ne felejtsetek el beszámolni arról, hogy merre és milyen eredményekkel használtátok. Nyugodtan írjatok rám, kíváncsian várom a gondolataitokat, hogy én is gyarapodhassak belőlük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr3414668017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása