Néha a szívnek is jó a víz...

Kútkereső

Miért olyan nehéz odafigyelni a fontos dolgokra?

Utazó beszélgetések

2019. február 13. - László Dávid

Mostanában visszatérő álmomban egy régi vonat kabinjában ülök, tele idegen alakokkal, köztük egy furcsa ruhába öltözött, kivehetetlen arcú és hangszínű valakivel, aki beszélget a többivel, bár többnyire ő beszél, mi csak kérdezünk. Ezeket az álombeli beszélgetésfoszlányokat igyekszem most lejegyezni emlékezetből. Ezek az utazó beszélgetések.

- Figyeljétek meg, hogy a fizikai síkon a dolgok, amíg távol vannak, milyen aprók, és amint közelebb kerülnek,  hogy megnőnek. Ezzel szemben milyen érdekes, a lelki síkon a dolgok távolról nagynak tűnnek, de ahogy közelebb kerülnek, és intimmé válnak, összezsugorodnak. Az intimitásban, a lelki közelségben a dolgok parányivá zsugorodnak, és elférnek egy naplóban, egy fotón, egy nyakláncban, egy ostyában, egy érintésben, egyetlen szóban. Annyira összehúzzák magukat, hogy a kezetekbe vehetitek, és közel vonhatjátok őket magatokhoz, hordozhatóak lesznek. Így vihetitek magatokkal bárhová az igazán fontos dolgokat, hogy kicsivé válnak. De amilyen kicsik, annál részletgazdagabbak, annál mélyebbé válik a tartalmuk, fontosabbá a jelentőségük. Azért olyan nehéz odafigyelni a fontos dolgokra, mert belülre kell figyelmünket összpontosítani hozzá. Elvonni magunkat a fizikai világ közeledő nagyságaitól, hogy érzékeljük a lelki világ apró gyémántjait. Meg kell küzdenünk mindennel, amit ismerünk, ami harsogásával és színkavalkádjával láncolja magához megismerésünket, hogy megismerjük azt, ami számunkra igazán fontos. Nekünk is bele kell sűrítenünk figyelmünket egy lélegzetvételbe, hogy kitöltve azt megértsük, a parányban ott a minden. Ezert keresünk, és nem találunk, de épp ennek tudattalan tudatában nem adjuk fel a keresést, noha nem találjuk meg, amíg csak a szemünkkel és a fülünkkel keressük. Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan...
il_340x270_1741268617_e5ue.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr5314623860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.