Néha a szívnek is jó a víz...

Kútkereső

Az egy igaz/helyes tanításról

Utazó beszélgetések

2019. február 09. - László Dávid

Mostanában visszatérő álmomban egy régi vonat kabinjában ülök, tele idegen alakokkal. Van köztük egy kisfiú, egy fiatal hölgy, egy idősebb házaspár, akiknek folyton változik a kora, egy szokatlan középkorú ember, akinek minden külső jellemzője állandóan változik, és egy furcsa ruhába öltözött, kivehetetlen arcú és hangszínű valaki, aki beszélget a többivel, bár többnyire ő beszél, mi csak kérdezünk. Mindig másról, de mégis mindig ugyanarról van szó. Ezeket a beszélgetésfoszlányokat igyekszem most lejegyezni, amennyire emlékezőtehetségemből telik egy álomnál. Ezek az utazó beszélgetések.

sketch-1549661915478.png- Már-már megrémít a gondolat, hogy a hitnek csupán egy igaz, helyes útja van, 's ha így van, én bizonnyal a pokolra kerülök, már csak a nagy számok törvénye mentén is. De még inkább megrémiszt az a gondolat, hogy azon kevesek közé tartozhatom, akiknek valahogy sikerül átmennie a vizsgán, bizonyára a szerencsének köszönhetően, mivelhogy a nagy számok törvénye mentén mások elvették a téves utakat, 's nekem maradt a helyes. De miféle szörnyűséges Istennek vagyunk a laboratóriumi egerei, akik kitalálnak ebből a végtelen utas labirintusból, 's mégis, akik sikerrel veszik az akadályokat, miféle közösséget alkothatnak majd? Mire kellhet egy ilyen kis túlélőcsoport ennek az Istennek?

Másfelől, demotiváló a gondolat, hogy leélhetek egy egész életét istenfélelemben, 's az mégsem volt helyes, és a pokolra kerülök. Mert az istenfélelem módszerének ezer és egy változata van, 's azt millió és egy féleképpen gyakorolják aszerint, kinek mi maradt meg emlékezetében, mi fontosabb a többi résznél, azt hogyan értelmezi magára nézve, és miképp következtet az idegen helyzetekre. Amikor valaki arra a teóriára emlékeztet, hogy ebből az átfoghatatlanul sok módjából az istenfélelemnek csak egy igaz, helyes van, kicsit a petesejt felé törekvő spermiumnak érzem magam...

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr1414615748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.