Néha a szívnek is jó a víz...

Kútkereső

Citromos kávé - Yoda apostol

2018. március 16. - László Dávid

Két teológus heves párbeszédbe bonyolódott az utcán. 
- A legfontosabb mindenekelőtt, hogy tisztán lássuk a diszpenzacionalizmus amillenista kritikájának oximoronjait!
-Szerintem pedig sokkal fontosabb először a trichotómia haireisziszeit feltárni, majd az arminiánus attentuált predestináció és kegyelem maradványait kell felszámolni!
A vita hevében, a szent indulat arra ösztönözte vitapartnerét, hogy földhöz vágja sapkáját.
-Az unio hüposztatikára, talán csak nem akarunk végigmenni az egész dordrechti kánonon?! Testvérem, hiszen mindketten egy véleményen vagyunk a kontinúacionizmus javára a szesszacionizmussal szemben! Expressis verbis, ha az abban a témában lefolytatott diskurzusunk nem győz meg arról, hogy korunk égető problémája már nem a teljes romlottság kérdése, vagy a...
Miközben egyre forrósodott köztük a levegő, a járókelők között egy hajléktalan ember cammogott arrafelé. Felfigyelve a két teológus disputájára, megtorpant, majd ácsorgott egy darabig, hallgatva az emelkedett társalgást. Mikor elérkezettnek látta az időt, hogy tovább álljon napi tervének megvalósítására, kikotorta zsebéből a zsömlére félretett húszforintost, amivel a kannásbor után feljövő savat szokta csillapítani, és beledobta a földre csapott sapkába.

 


Sokat írtam már a vallásos szlengről, az üvegfalról a hívők és nem hívők között, a témákról, és véleményekről, amik befolyásolják és alakítják a gondolkodásunkat, viselkedésünket, arról, ahogyan bánunk másokkal. Ezek mind összefüggnek egymással, és mind egyfajta elidegenedést hordoznak különböző formákban. Távolságot. Ember és ember, Isten és ember között. Hívő és nem hívő, nem hívő és Isten, de még hívő és Isten között is. És ez megnyilvánul minden apróságtól a legáltalánosabb közösségi gyakorlatunkig is, mint az istentisztelet. És mindnek az eredője egyfajta intellektuális lamentálás arról, hogy pontosan mitől is vagyunk mi krisztuskövetőek. 

És miközben buzgó hipochondriával piszkálgatjuk identitásunk ezen anyajegyeit, az emberiség szépen elmegy mellettünk. Mélységes tiszteletem azoknak, akiket ezek a szellemi témák nem rántanak magukkal, akik találtak egy nekik beszélő lelkészt, vagy ha nem, akkor csak megszokásból járnak istentiszteletre, és mindennapi életükben valahogy a maguk módján megélik a hitüket. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg újra a Star Wars nyolcadik részét, különös tekintettel Luke vívódásaira, és mégkülönösebbel a Yodával folytatott párbeszédére. Próbálja meg a kereszténységet abból a szemszögből megvizsgálni, mert személyes benyomásom, hogy hatalmas kapukat nyit meg.


A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr1613728258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.