Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Citromos kávé - Yoda apostol

Két teológus heves párbeszédbe bonyolódott az utcán. 
- A legfontosabb mindenekelőtt, hogy tisztán lássuk a diszpenzacionalizmus amillenista kritikájának oximoronjait!
-Szerintem pedig sokkal fontosabb először a trichotómia haireisziszeit feltárni, majd az arminiánus attentuált predestináció és kegyelem maradványait kell felszámolni!
A vita hevében, a szent indulat arra ösztönözte vitapartnerét, hogy földhöz vágja sapkáját.
-Az unio hüposztatikára, talán csak nem akarunk végigmenni az egész dordrechti kánonon?! Testvérem, hiszen mindketten egy véleményen vagyunk a kontinúacionizmus javára a szesszacionizmussal szemben! Expressis verbis, ha az abban a témában lefolytatott diskurzusunk nem győz meg arról, hogy korunk égető problémája már nem a teljes romlottság kérdése, vagy a...
Miközben egyre forrósodott köztük a levegő, a járókelők között egy hajléktalan ember cammogott arrafelé. Felfigyelve a két teológus disputájára, megtorpant, majd ácsorgott egy darabig, hallgatva az emelkedett társalgást. Mikor elérkezettnek látta az időt, hogy tovább álljon napi tervének megvalósítására, kikotorta zsebéből a zsömlére félretett húszforintost, amivel a kannásbor után feljövő savat szokta csillapítani, és beledobta a földre csapott sapkába.

 


Sokat írtam már a vallásos szlengről, az üvegfalról a hívők és nem hívők között, a témákról, és véleményekről, amik befolyásolják és alakítják a gondolkodásunkat, viselkedésünket, arról, ahogyan bánunk másokkal. Ezek mind összefüggnek egymással, és mind egyfajta elidegenedést hordoznak különböző formákban. Távolságot. Ember és ember, Isten és ember között. Hívő és nem hívő, nem hívő és Isten, de még hívő és Isten között is. És ez megnyilvánul minden apróságtól a legáltalánosabb közösségi gyakorlatunkig is, mint az istentisztelet. És mindnek az eredője egyfajta intellektuális lamentálás arról, hogy pontosan mitől is vagyunk mi krisztuskövetőek. 

És miközben buzgó hipochondriával piszkálgatjuk identitásunk ezen anyajegyeit, az emberiség szépen elmegy mellettünk. Mélységes tiszteletem azoknak, akiket ezek a szellemi témák nem rántanak magukkal, akik találtak egy nekik beszélő lelkészt, vagy ha nem, akkor csak megszokásból járnak istentiszteletre, és mindennapi életükben valahogy a maguk módján megélik a hitüket. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg újra a Star Wars nyolcadik részét, különös tekintettel Luke vívódásaira, és mégkülönösebbel a Yodával folytatott párbeszédére. Próbálja meg a kereszténységet abból a szemszögből megvizsgálni, mert személyes benyomásom, hogy hatalmas kapukat nyit meg.


A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr5313728258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (41) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (2) érzékelésszűrő (1) evangelikál (6) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) harag (1) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (3) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (11) istentől távol (4) isten országa (1) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (12) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nevelés (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (2) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (4) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő