Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Ismerd meg a saját vallásod, hogy megismerhesd másokét.

Még tavaly ilyenkor kezdtünk el készülni egy jóbarátommal a Csillagpontra, ahova egy olyan előadást akartunk vinni, amiben összeszedtük az elmúlt évszázad legkülönbözőbb bibliaértelmezéseit. Sokféle idegennyelvű szakirodalmon rágta át magát a barátom, hogy kellőképpen felkészüljünk a témában, előadásunk gerincét pedig Ulrich Luz A viszály könyve? Egy Biblia - sokféle értelmezés című könyve képezte. E mentén beszéltünk hét meghatározó egzegézisről, melyek különbözőképpen közelítették meg ugyanazt az igeszakaszt. Ezeket egy-egy igehirdetésen keresztül be is mutattunk, amiket külföldi és magyar lelkészek adtak elő valamikor. Elsősorban az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a kereszténység sokszínűségére még a Biblia értelmezésével kapcsolatban is. Nagyon izgalmas és szellemileg pezsdítő volt beleásni magunkat ezekbe a különböző igemagyarázatokba, sokkal érdekesebbnek és átgondoltabbnak tűnt tőle az igehirdetés műfaja, hogy kiderült, nem csak egyféleképpen állnak hozzá a Biblia értelmezéséhez. Kiderült, mert itt, Magyarországon ez egyáltalán nem volt számunkra sem egyértelmű. Ahogy sok máshoz az életben, ehhez is naivan és barbár módon állunk hozzá. Elmegyünk egy istentiszteletre, oszt vagy tetszik amit a lelkész mond, vagy nem. De nincs mélyebb ismeretünk, sem a retorika, sem a Biblia, sem az egzegetika terén, hogy kellően felkészülten vonjunk kritika alá egy igehirdetést. Talán különösebb szempontrendszerünk sincs, amivel értékelhetnénk egy prédikációt, pusztán csak hangulatból, jobb esetben elhangzott félmondatok mögötti értékek alapján döntünk, már ha kikapirgáltuk az üzenetet, ami a félmondatok mögött húzódik meg. Bödőcs Tibor vicce jut eszembe ilyenkor, mikor a nagymamájáról mesélt, aki a Biblia lapjain szereplő hasábokat soronként egybeolvasta, mire Bödőcs megkérdezte, hogy érti-e, amit olvas. A mama válasza egyszerű volt: Ezt nem érteni kell, ez szentírás.

Szóval megtartottuk az előadást, és nagy sikere volt. Szerencsére senki nem tért ki a hitéből az alkalom alatt, és remélem, utána sem történt ilyesmi, mert a Szélrózsára is szeretnénk vinni ezt az előadást, és nem venném  a lelkemre, ha összezavarodna bárki is attól, hogy mennyit próbálkoztak atyáink a Biblia megértésével, mennyit törekedtek arra, hogy komolyan vegyék a Szentírás üzenetének számtalan dimenzióját. Ha valaki kedvet kapott hozzá, Bible Spinner néven fogja megtalálni a Szélrózsán az előadásunkat. 

Az egzegetika önmagában nagyon hasznos, és semmiképp sem elvetendő, sőt, rengeteg időtálló bölcsességre teszünk szert általa, amik nélkül sokkal kevesebbek és szűklátókörűbbek lennénk. És az egzegetika csak egy kis része a nagy egésznek. Bátorítok mindenkit, hogy foglalkozzon annyit a vallásával, hogy legalább összehasonlítási alapja legyen a valláson belül. Mert nem akkor vagyunk igazán ismerői saját vallásunknak, ha más vallásokkal és világnézetekkel össze tudjuk hasonlítani, és ítéletet vonni valamelyik javára. Akkor válunk valóban művelőivé, és nyerünk jogot a kritikus gondolkodásra, ha önmagával össze tudjuk vetni, ha ismerünk valamennyit azokból a szerteágazó elképzelésekből, amiknek csak gyűjtőneve a vallásunk. Persze, mindezek mellett nem csak szellemi, de lelki oldala is van a vallásnak. Az individuális útkeresés, a személyes találkozás a vallásod tárgyával ad csak igazán mélységi dimenziót ezeknek az ismereteknek, és szilárdít meg az elhatározásodban, hogy az identitásod részévé tedd a vallásodat. Minél inkább ismered a saját vallásodat, annak belső folyamatait és vívódásait, annál jobban meg tudod érteni és tisztelni más vallását, mert sejted mögötte azt a sok munkát, ami a tiéd mögött is meghúzódik.

what_happens_if_you_take_the_bible_out_of_context_by_kevron2001-d7gpigx.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr5413724904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (41) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (2) érzékelésszűrő (1) evangelikál (6) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) harag (1) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (3) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (11) istentől távol (4) isten országa (1) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (12) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nevelés (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (2) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (4) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő