Néha a szívnek is jó a víz...

Kútkereső

Citromos kávé - igaz szülői szeretet

2018. január 12. - László Dávid

Hagyományosan kétféle szülői szeretetről szoktak beszélni. Az egyiket anyai szeretnek mondják, a másikat apainak. Az anyai szeretetet én elfedő szeretetnek hívom. Vezérmondata: Nem baj. Ez a szeretet betakar, megóv, megnyugtat. Benne megtaláljuk az értékességünket, a megbecsültségünket. De csak ez az arca a szeretetnek könnyen elefántcsonttoronnyá válhat, amiben vérszegénnyé válhatunk. Túlzott gondoskodás, óvás, szopizás. Az apai szeretetet szigorú szeretetnek nevezem. Vezérmondata: Érted teszem! Ez a szeretet megmozdít, fejlődésre buzdít. Azt szeretné, ha gyarapodnál, nem véd meg a rossztól, hanem serkent a felülkerekedésre. De csak ez az arca a szeretetnek könnyen megterhelővé válhat, elvárássá, ami csalódást és meghasonlást okozhat. A távolba tekint, célokat lát, és nem veszi figyelembe a mostot, a személyt. Túlzott erősíteniakarás, kiszolgáltatás, elidegenedés.

A kettő között ott húzódik meg a gondvielő szeretet. Aminek a tükrében értékesnek látszunk, és fejlődésre képesnek. Ami odafigyel ránk, és az érdekeinket nézi. Az érdekünk, hogy átölelve legyünk, és hogy legyen terünk a fejlődésre, a többé válásra. Őszinteséget vár, és cserébe nem ítél, hanem együtt van velünk. Ugyanakkor stabil és bátorító tekintete horogként mutatja nekünk: van tovább, van értelme tovább menni. Vágyat ébreszt bennünk, hogy mi is vállaljunk közösséget, engedjünk közel magunkhoz másokat, legyünk erősek és reményteliek. Értékesek vagyunk, önmagunkon és küzdelmeinken keresztül egyszerre. Vezérmondata: Veled vagyok.

A szülői szeretet egyik vagy másik arca hiányos: a másik hiányzik belőle. Ugyan miért kéne egyik vagy másik szeretetre specializálni magunkat? Önmagunkért, társunkért, és gyermekünkért nem éri meg leküzdeni a valamilyenre filézettségét, csonkaságát a szeretetnek? Erősebbé válni a másikból. Egyáltalán, hogy lehetnénk egy test és egy lélek, ha nem formálódunk a másikra is? Nem-e csak két fél ideiglenesen összetapasztott formációja lennénk csak? Miért ne gyarapodhatnánk és adakozhatnánk az egyarcú, igaz szülői szeretetből? 

onebody.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr6913565407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.