Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Citromos kávé - igaz szülői szeretet

Hagyományosan kétféle szülői szeretetről szoktak beszélni. Az egyiket anyai szeretnek mondják, a másikat apainak. Az anyai szeretetet én elfedő szeretetnek hívom. Vezérmondata: Nem baj. Ez a szeretet betakar, megóv, megnyugtat. Benne megtaláljuk az értékességünket, a megbecsültségünket. De csak ez az arca a szeretetnek könnyen elefántcsonttoronnyá válhat, amiben vérszegénnyé válhatunk. Túlzott gondoskodás, óvás, szopizás. Az apai szeretetet szigorú szeretetnek nevezem. Vezérmondata: Érted teszem! Ez a szeretet megmozdít, fejlődésre buzdít. Azt szeretné, ha gyarapodnál, nem véd meg a rossztól, hanem serkent a felülkerekedésre. De csak ez az arca a szeretetnek könnyen megterhelővé válhat, elvárássá, ami csalódást és meghasonlást okozhat. A távolba tekint, célokat lát, és nem veszi figyelembe a mostot, a személyt. Túlzott erősíteniakarás, kiszolgáltatás, elidegenedés.

A kettő között ott húzódik meg a gondvielő szeretet. Aminek a tükrében értékesnek látszunk, és fejlődésre képesnek. Ami odafigyel ránk, és az érdekeinket nézi. Az érdekünk, hogy átölelve legyünk, és hogy legyen terünk a fejlődésre, a többé válásra. Őszinteséget vár, és cserébe nem ítél, hanem együtt van velünk. Ugyanakkor stabil és bátorító tekintete horogként mutatja nekünk: van tovább, van értelme tovább menni. Vágyat ébreszt bennünk, hogy mi is vállaljunk közösséget, engedjünk közel magunkhoz másokat, legyünk erősek és reményteliek. Értékesek vagyunk, önmagunkon és küzdelmeinken keresztül egyszerre. Vezérmondata: Veled vagyok.

A szülői szeretet egyik vagy másik arca hiányos: a másik hiányzik belőle. Ugyan miért kéne egyik vagy másik szeretetre specializálni magunkat? Önmagunkért, társunkért, és gyermekünkért nem éri meg leküzdeni a valamilyenre filézettségét, csonkaságát a szeretetnek? Erősebbé válni a másikból. Egyáltalán, hogy lehetnénk egy test és egy lélek, ha nem formálódunk a másikra is? Nem-e csak két fél ideiglenesen összetapasztott formációja lennénk csak? Miért ne gyarapodhatnánk és adakozhatnánk az egyarcú, igaz szülői szeretetből? 

onebody.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr5613565407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (40) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (1) érzékelésszűrő (1) evangelikál (5) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (2) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (10) istentől távol (4) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (11) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (1) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (3) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő