Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Citromos kávé - A kereszténységen túl

A kereszténység legismertebb, és emiatt legtöbbet támadott felülete az erkölcs. A keresztények is erről beszélnek a legtöbbet, erről tanítanak, ezt vesézzük, támasztjuk alá vitákban, igehirdetésekben. Mondhatni erről szól az egész: aki keresztény, az a Biblia erkölcsi iránytűje szerint él. 

Hogyan is képződik ez az egész? Egyszerűen és tömören: Számít, hogyan cselekszem, mert van jó és rossz. Ez a felosztás azért van, mert létezik az ideál, egy mintakép, és mert van egy ideális állapot. Az ideál miatt van bizonyosságunk is, hogy van egy transzcendens lény. A transzcendens lényből aztán visszavezetjük az erkölcsöt, és azon keresztül az ideális állapotot, ami miatt ragaszkodunk az erkölcshöz. A kör bezárult, a képlet visszaigazolta magát. A rendszer működik, az alkotó pihen. 

De hogyan is lép be ez az egész az életembe? Egy döntés által. Elfogadom, hogy van jó és rossz, mert hiszek az ideálnak. A döntésről, ami megelőzi mindezt, már keveset beszélünk. Talán mert túl személyes, túl speciális. Lehet, hogy ami a döntésünket előmozdította, az mindnyájunknak más, és evvel nem tudunk mit kezdeni? Csak hogy a jó és rossz felosztásának elfogadása korántsem evidens. Bármikor elbizonytalanodhatunk ebben, és ez így van rendjén. Mert az elbizonytalanodás hozzásegít az igazi választáshoz, a szabad akaratból hozott szilárd döntéshez. De véget is vethet hitünknek a transzcendens létezésében. Végső soron tehát egy egzisztenciális kérdésen alapul a keresztény hit, és az erkölcsiség csak a kérdésre adott válaszunk következménye. Az elbizonytalanodás kézenfekvő, főleg, hogy mivel legtöbbet az erkölccsel foglalkozunk, mindenki, beleértve minket is először és első helyen az erkölcsöt kapja a kereszténységből, azt tartja kiindulópontnak. Talán maga Isten taszítja le az erkölcsöt erről a posztról, hogy helyt kapjon az igazi, lényünkkel való összekapcsolódás.

A mindannyiunk számára elérhető Krisztusba vetett hit olyan, mint egy bakancs, amit a jó és rossz dogmájából varrtak, hogy megvédje lábunkat a kicsi út köveitől. De amikor elérkezünk egy széles folyóhoz, és belegázolunk, a bakancs megtelik vízzel, és lehúz minket a fenékre. Szembe kell nézzünk a ténnyel: vagy leoldjuk a bakancsot a lábunkról, vagy elsodor minket a létbizonytalanság az üres intelmeket harsogó, képmutató lelkek mocsarába. Ha túljutunk a folyón, és rálépünk a nagy útra, magunk kötünk papucsot azokból, amiket ott találunk. 

Mi van hát a kereszténységen túl? A személyességen alapuló, szabadságból adott bizalom Isten felé. Ha Isten és az Igazság egyszer szemben állnának egymással, én Istent választom.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr10013264425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (40) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (1) érzékelésszűrő (1) evangelikál (5) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (2) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (10) istentől távol (4) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (11) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (1) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (3) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő