Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Citromos kávé - Isten pornófüggő volna?

Egy kép olykor többet mond ezer szónál.
sex.jpgA párkapcsolat telve van féltékenységgel, irigységgel, önzéssel. A párkapcsolatnak vannak körülményei, vonzatai: A felek együtt megtett útja, a szerelem, ami kialakul köztük, és a kapcsolat katarzisa, a testi-lelki meztelenség és egyesülés. A szerelemből és a szexből az ember tabut csinál, mert nem tud felelősséget vállalni a fent felsorolt dolgokért. Mindezt félelemből teszi. A félelme a fent felsorolt dolgok miatti tabusításból visszás szabályokat szül. A vallás kapóra jön, hogy ezeket a káros szabályokat kiszervezze egy nagyobb hatalomnak, és ne kelljen megindokolnia magának, miért vannak. Az ember a tabuval és a kiszervezéssel freudizmust csinál a vallásból. A szexualitásból erkölcsi kérdést csinál, és a szexualitás tengelyén értelmezi a dolgokat. Mindent egyetlen erkölcsi tengelyre feszít fel. Két lehetséges út vezet innen: A folyamatos önsanyargatás, vagy a fürdővízzel a gyerek kidobása, vagyis a szakítás a vallással. Mindezek pedig még inkább elterelik a figyelmet a szerelemről és a szexről, és azoknak természetes körülményeiről. A káros szabályok, az egyedül az ezen a tengelyen történő mozgás kitölti az ember gondolatait a témáról. A tengely két véglete, a szabad szexualitás, és a rendszabályzott szexualitás elfoglalják azt a helyet az emberben, ahol a kérdések, a felelősségvállalás, és a tabuk felpattintása kéne teret nyerjen. Az ember a káros szabályok elől önmaga szétszórásába menekül. A megfizethetetlenből egyből az ingyenbe ugrik. A tabu tabu marad. Az ember a saját kárán tanulja meg, hogy ha boldog akar lenni, végig kell járnia avval a személlyel az utat, ki kell alakuljon köztük egy bizalom, egymásra támaszkodás, szeretet, szerelem. Rögös úton érkezik el oda, hogy megválasztja, ki előtt vetkőzik le testileg és lelkileg. Ki előtt válik sebezhetővé. A rögös útra nem a szabadosság iránti vágy, hanem épp a visszás szabályoktól való iszony tereli.

A klérus Isten nevében turkál a hívők nadrágjában, de vajon Isten igazsága tényleg a szexualitás tengelyén mozog? Istent csak a szex érdekli? Istent csak az érdekli, ahogy mi szeretkezünk? 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr1112654255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (40) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (1) érzékelésszűrő (1) evangelikál (5) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (2) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (10) istentől távol (4) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (11) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (1) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (3) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő