Néha a szívnek is jó a víz...

Kútkereső

Citromos kávé - Az a baj a világgal, hogy...

2017. május 28. - László Dávid

A minap jött velem szembe ez a kép:tobb_a_soknal.jpgErős. A taggelő ember nagyon be lehet rágva azokra, akik barátkoznak a világgal, akármit jelentsen is ez számára. Annyira, hogy a saját ellenségeként határoz meg mindenkit, akit ilyennek tart. 

A világban vagyunk. Részei vagyunk a világnak. Meddő hiúság valamilyen ideológiára vagy vallásra alapozva kiszakítani magunkat abból a pozícióból, abból az állapotból, amiben minden létező és tapasztalható dolog van. Lehetek hívő vagy nem hívő, burkolózhatok szakralitásba, válhatok szentté, de profánként jöttem létre, világiként létezem, és mindig is akként fogok létezni. Isten által van az egész világ, benne van a világban, áthatja azt, és túlnövi, egészen a transzcendensig. Ha Isten megvetné, amit teremtett, miért tartaná még fenn? Ha lenne benne olyan, ami értelmezhető a világon kívül, miért ne emelné ki belőle, és vetné el a többit? Ha nem szeretné, ha nem lelné örömét alkotásában, miért bújt volna bele, és miért lépett volna kapcsolatba a teremtményeivel? 

Szükségünk van ellenségre, ellenségképre. Ezt jelenti a sátán szó is. Ellenség. Az ellenség része az identitásépítésünknek. Meghatározzuk vele azt, amivé nem szeretnénk válni. De evvel együtt ki kéne mondjuk azt is, ami benne van burkoltan a "nem azzá válásban", hogy ez az ellenség bennünk is ott van. A bennünk lévő ellenséggel küzdünk, azt ismerjük fel a rajtunk kívül levő dologban, azt toljuk bele a rajtunk kívül levő dolgokba. És ha nem veszünk tudomást az ellenség belső oldaláról, ha azt hisszük, rajtunk kívül van, és megszabadulhatunk tőle, akkor abból az erőből kezdünk el meríteni, amiből a belső ellenség is áll. Így kezdjük el gyűlölni a gyűlölködőket, kirekeszteni a kirekesztőket, erőszakoskodni az erőszakosakkal, megítélni az ítélkezőket. 

Fontos, hogy tudjuk, mivé nem akarunk válni. Fontos az ellenség. De azt mindig magunkban kell keressük, mert ott fúr minket, magunkban vált ki utálatot belőlünk. És ha megtaláltuk, és megértettük, akkor teljesen más szemmel fogunk tekinteni a külső megjelenéseire az ellenségnek, a szinkronjaira a belső ellenségnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr7312502009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.