Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Citromos kávé - szabaduljak meg az istenemtől?

Megváltásfüggőségünk minden pótléka, amik által igyekszünk kiteljesedni, a bálványaink. És végső soron minden bálvány mögött mi vagyunk. Mindegy, hogy istenekről készült szobrokról, szeretőkről, élvezeti cikkekről, tudásról, szépségről, karrierről, vagyonról van szó. Mindig az egónkat toljuk bele az adott dologba, saját belső hiányainkat kivetítjük, és a feloldást várjuk a bálványt közvetítő elemen keresztül. A bálvány pedig minden esetben mi vagyunk. Az az ideális én, akivé válni szeretnénk, aki a közvetítő elemeken keresztül jelenik meg nekünk, akit úgy szolgálunk ki, ahogy saját legbelsőbb önmagunkat akarjuk kiszolgálni, hogy aztán azt kapjuk tőle, amit saját belső önmagunktól várunk. Amikor a közvetítő elemekhez nyúlunk, lehasítjuk magunkról ezt az ideált, és istenségként, felsőbb erőként, valamilyen számunkra egyértelmű és nekünk a világot kedvezően rendező elvként tekintünk rá. Belső lelki sérüléseink, feldolgozatlanságaink, félelmeink, nyomorunk, nehézségeink, szomorúságunk megváltását várjuk tőle. És látszólag el is végzi a feladatot, pont annyira, amennyire egyébként magunknak is menne. Hiszen magunknak csináljuk. És itt belecsúszhatunk a saját csapdánkba. 
balvany.jpgTöredékes énünk töredékes vágyképe a nem töredékes énünkről, amihez választott megváltáspótlékokon keresztül igyekszünk eljutni, azt a hamis érzetet keltve, hogy ezek a megváltáspótlékok egyedüli alkalmas csatornák, minket tükröznek, és elvezetnek a kiteljesedett énünkig. Még Istenbe is gyakran beletoljuk az ideálképünket. Viszonozzuk neki, hogy a saját képére és hasonlatosságára teremtett minket. Csak talán most öncélúan. Önmagunkért. A kedvező rendezésért. 

Meg lehet szabadulni az önistenedtől? Nem tudom. Kell-e egyáltalán megszabadulni tőle? Végül is, elégedett vagy, nem? Akkor miért nem tudsz betelni? 

Üresítsd ki magad. Figyelj. Hagyd, hogy megérintsen valami. Vess számot magadról. A hiányaidról. A fájdalmaidról. A keserűségedről. Vedd számba a pillanataidat, amikből gyarapodtál. A tanulságaidat. A szeretteidet. A boldogságaidat. A vágyaidat. A félelmeidet. Értsd meg, üres kézzel jöttél, üres kézzel fogsz elmenni. Minden, amit kapsz, ajándék, és áldozat. Minden, amit adsz, ajándék és áldozat. Mik a céljaid? Mik az eszközeid? Szabad vagy magadban magadtól? Mihez kezdesz a megváltásvágyaddal?

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr9812450937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (40) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (1) érzékelésszűrő (1) evangelikál (5) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (2) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (10) istentől távol (4) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (11) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (1) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (3) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő