Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Citromos kávé - megváltásfüggők vagyunk

Talán már klasszikusnak számít az a történelemértelmezés, hogy az ember megelégelte az egyházak zsarnokságát, fellázadt, és a fürdővízzel együtt kidobva a gyereket is megölte az Istent, majd annak megváltó hatását maga fölött több szálon is próbálta pótolni. Az enciklopédiával helyettesítette, az lett az új megváltás, ami kiszabadítja az embert a maga okozta kiskorúságból. Aztán a romantikában kereste, a nemzetéért érzett heroizmus, vagy a hős lovag, a gondoskodó nő, aki kiteljesíti őt. De a szerelem és a pátosz sem váltotta meg az embert. Még a társadalom által konstruált elérhetetlen testkép és anyagi gazdagság sem képes kielégíteni az Isten iránti vágyat. A korlátlan önmegvalósítás, önátalakítás úgyszintén nem vezet sikerre.

De nem adjuk fel. Megváltásfüggők vagyunk. Minden formában keressük a megváltást, amit Isten nélkül magunknak kell megoldanunk. Ez betegeskedésig hajszol minket.
jesus_shenlong.jpgA kereszténységben sem jobb jelenleg a helyzet. A helyettes engesztelő áldozat nevű pirula is csak tüneti kezelést nyújt. Az elfogadása átmenetileg enyhíti a fájdalmainkat, tompítja töredezettségünk kísértő, kegyetlen érzését, de gyökeres kezelést nem nyújt. Sőt, függőséget okoz. A pirula használati útmutatója állandó problémának írja le a töredezettségünk miatti fájdalmainkat, azaz a bűntudatunkat, amire csupán ezt a fájdalomcsillapítót kínálja.  A fájdalmainkon, a bűntudaton segít, de kezelésben nem részesülünk. Jézus fetisizálásán túl a követése elmarad.

Mikor kezdünk bele, hogy felnőjünk a Doktorhoz, mikor leszünk egymás és önmagunk doktorai? Talán meg kéne reformálni az egészségügyet. Talán a pirulákon élésen túl gyakorolnunk kéne az orvostudományt, minden nap kicsit többet és jobban odafigyelni, hogy kövessük, az életünk részévé tegyük a Doktor munkásságát. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr2712449245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (40) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (1) érzékelésszűrő (1) evangelikál (5) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (2) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (10) istentől távol (4) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (11) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (1) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (3) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő