Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

A genyó, aki lábatlan mézeskalácsfigurákat süt.

Sokszor hallott vád a nem-hívők részéről, hogy ha Isten létezik, akkor csak szemét lehet, mert születnek nem-egészséges emberek is. Az ő nyomoruk biztos a "szerető" Isten szórakozásának egyik formája. 

És tényleg, van következetesség abban a gondolatban, hogy aki valamilyen mentális vagy szervi problémával születik, vagy az életében valamilyen baleset éri, annak az embernek az élete nyomorúságos. Ha létezik Isten, akkor biztos elég nagy rohadék. 

Bevallom őszintén, nem tudom, milyen egy ilyen látható problémával élni, én a többi ember táborát erősítem, akiknek érzelmi, önértékelési, és egyéb nem-látható problémái vannak, vagyis a társadalom szerint a "normálisok" közé tartozom. Nem is akarom venni a bátorságot, hogy a "normálisok" táborából jól megmondjam, hogyan kell hozzáállnia a látható problémákkal élőknek az életükhöz. 

Kárhoztathatnám Istent, amiért nem teremt mindenkit "normálisnak", Ugyanakkor az, hogy én kárhoztatom Istent más életének nyomorúságáért, valójában nem őszinte rágalom. Mert nem a másikért teszem, hanem a bennem lévő értékrendemből kiindulva szeretném kompenzálni magamban valahogy azt, amit ezeken az embereken látok.

A fejünkben mélyen valahogy így hangzik az erről alkotott véleményünk: Valami "történt" evvel a "szerencsétlennel", és ezért valaki "hibás", vagy nincs valaki, és önmagában ennek a "szerencsétlennek" nem adatik meg a generációm nagy életfilozófiája, a bármit elérhetsz, amit akarsz. 

Fontos volt idézőjelbe tennem bizonyos szavakat, amiknek az előre meghatározott jelentéstartalmuk szerintem kifejezetten rossz visszacsatolást eredményeznek bennünk a látható problémákkal élők életéről. Tárgyiasítják az életük állapotát. Ezen szavak mentén már előre, és főleg helyettük eldöntjük, hogyan kell tekinteni rájuk, és milyen az életük. Még egyszer mondom, nem tudom, és nem is veszem a bátorságot, hogy eldöntsem, a "hátrányuk" mennyire nehezíti meg az életüket. Ez nekik, és a közeli hozzátartozóiknak a tisztsége. Viszont az én empátiahiányom és önzőségem, hogy a dühömet, a szorongásomat és az igazságtalanságérzetemet kivetítem rájuk.

És jogosnak érzem magunk felé feltenni a kérdést: Vajon tényleg az életük minősége nehezíti meg az életüket, és nem az, hogy mi nem könnyítjük meg? Ebben a kérdésben nagyon sok minden benne van az integrált oktatástól a rámpán keresztül az emberi kapcsolatok fontosságáig. 
handicap_happiness.jpgKárhoztathatnám Istent, amiért nem teremt mindenkit olyan mentális és fizikai állapotban, amiből a társadalom nem-látható fogyatékkal élőket nevel. Végül is kevesebb munka lenne benne. Kárhoztathatnám, ha valami meg tudna győzni, hogy az élet normális formája azt jelenti, hogy nem szükségeltetik hozzá emberi kapcsolat, gondoskodás, lelki vagy fizikai támasz. De azt látom, hogy minden formájához az emberi életnek szükséges a másik ember. Mind egymásra vagyunk utalva, és ezért ezt látom normálisnak. Látható vagy nem-látható nehézségeink, kicsi vagy nagy odafigyelésünk, egymás terhének hordozása. Közös-élet-teherviselés.

Aztán ott vannak a legkülönlegesebb nehezített életminőségben élők is:

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr812363385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (40) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (1) érzékelésszűrő (1) evangelikál (5) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (2) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (10) istentől távol (4) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (11) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (1) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (3) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő