Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Citromos kávé - Nekem a filozófia...

faszsag.jpg

Nyilván nem nehéz kitalálni, milyen gondolkodású ember rakta össze ezt a képet. Ha olvastad a Legendás lények és izélgetésük című tanulmányát a Könyvek Hercegének, egyből beugrik, hogy valószínűleg egy Gyülcsi vagy Asinus volt az illető. Engem érdekelne, hogy akkor most egy szoba egy macskájáról van szó? Mert akkor esélyes, hogy a zseblámpától inkább hallucinált a tudomány, mert a négy esetből kétszer nem is volt ott a macska, egyszer meg nem lehetett tudni, hogy ott volt, vagy nem.
funny.jpg
Evvel most talán egy kicsit magam ellen fordítom filozófus kortársaimat, itt, a 21. században, az analitikus filozófia "aranykorában", de számomra a filozófia inkább művészet, mint tudomány. Akár egy regény, vagy színdarab, vagy szimfónia. Egy gondolat, egy intuíció szépséges kibontása egy komplex képpé, kompozícióvá a témában. Benne van a szerző lelkének egy szilánkja, akárcsak más művészeti alkotásokban, világlátása, tapasztalatai, érzései. Ehhez fontos hozzáfűznöm, hogy számomra az ész és a szív nem egymástól elsterilizálva, egymás ellentéteként jelennek meg. Egységet alkotnak. Nem lehet azt mondani a filozófiára, ahogy egyik művészeti formára sem, hogy csupán az ész, vagy csupán a szív húrjait pengeti. Mivel nincs is szerintem ilyen különbségtételre lehetőség. Az ember mindkettővel dolgozik. 

Ahogy egy festő a színekkel, a formákkal, a beállításokkal dolgozik, egy regényíró a szavakkal játszik, egy zenész a hangokkal modulál, úgy a filozófus a fogalmakkal, a szerkezettel, az ívével a mondanivalójának. Elültet, táplál, kihajtásra fakaszt egy virágot. Már biztos kést mártanának belém "analitikus" társaim, akik annyira szeretnék, ha a filozófiát rendes tudományként tartanák számon, hogy a "kontinentális" irányzatot már végleg levakarnák a filozófia fogalmáról, mint egy kártevőt, aki a mesés gondolataival csak nevetségessé teszi ezt a komoly tudományágat. Pedig a filozófiát az teszi különlegessé még, legalábbis számomra, hogy képes kapcsolatot teremteni a tudomány és a művészet között, bizonyítandó, hogy az ész és a szív nem dolgoznak külön. És "kontinentálisként" én inkább a művészibb részével tudok azonosulni, míg "analitikus" társaim inkább a tudományosabb részével.
2fb81cc3363955c86e7d20b491f00968.jpg
Mert mi a művészet? A világ egészének vagy részeinek ábrázolása. És minden művészeti alkotás filozófiai tartalmat hord magában, koncepciót, véleményt. Az ember egyik alapképességét, a valahogyan értelmezést, valahogyan látást. E mentén pedig mindenki filozofál, aki értelmezi a gondolatait, impresszióit, intuícióit. Amikor pedig ez a koncepció nyersen, direkten, néha misztikusan, néha konzisztensen, néha egyszerre mindkét módon épül fel, az a filozófia. Annyiban tudomány, hogy koherens, annyiban művészet, hogy literatúra. És akkor gyönyörködted igazán, ha engedjük, hogy ezek a kategóriák, mint az ész, a szív, az értelem, érzelem, tudomány, művészet, koherencia, logosz, misztika mind feloldódjanak egy nagy egészben, és többé nem csak a valóság lehasított, egymástól elkaranténozott darabjaiként, hanem együtt lélegezni képes szerves egységként is tekintünk ezekre, a világra, a valóságra, magunkra.
giphy-4_1.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr7012292011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (41) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (2) érzékelésszűrő (1) evangelikál (6) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) harag (1) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (3) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (11) istentől távol (4) isten országa (1) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (12) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nevelés (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (2) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (4) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő