Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Citromos kávé - a teremtés evolúciója

Végeláthatatlan az a harc, amit a vallásosak, különösen a Bibliát szószerint értelmezők folytatnak az evolúció elméletével szemben, evvel emelve az evolúció elméletét egy releváns alternatíva, egyúttal a tévtanítás megbélyegzettségének szintjére. Igen, kedves ID-s felebarátaim, a ti hozzájárulásotokkal erősödött fel az evolúcióelmélet evólúcióténnyé a fejekben, mert ti kezdtétek tényként kezelni a teremtés mítoszát, evvel számomra is, aki vallásos vagyok kényelmetlen állapotokat teremtve. 

Legyen tiszta a dolog: Évszázezredes, évmilliós távlatokról beszélünk itt, tökmindegy, hogy az most eleve évmilliósnak lett teremtve, vagy valóban évmilliós. Egyszerűen nincs tényleges képességünk, lehetőségünk megállapítani, hogy hogyan alakult ki az élet a földön, sem azt, hogy hogyan alakult ki a világ. A tudomány megfigyelésalapú elvei nem terjednek idáig. Ezért hívjuk ezeket elméleteknek. Egy hipotézis, amiben vannak releváns következtetések, és az adott leletek alapján lehetséges összefüggéseket alkotni. Személy szerint nekem ezek az összefüggések meggyőzőek. Én jelenleg elfogadom az evolúció elméletét, mert ésszerű érveket sorakoztatnak fel mellette. Ez nem jelenti azt, hogy később nem lesznek majd új elméletek, ahogy fejlődik a tudomány, de az is lehet, hogy ez a legtöbb, amit fel tudunk mutatni.
jesus-hugging-a-dinosaur.jpg
És ezen a ponton szeretném tisztázni a legnagyobb baklövését ennek a vitának. Az evolúcióelmélet a fajok fejlődésének elmélete, vagyis arról készít hipotetikus modellt, hogyan evolválódtak a természeti erők, és belső egyedi képességeik kölcsönhatásaként a fajok az évezredek során. A teremtéstörténet pedig az egész világ keletkezésének elmélete, vagyis arról készít hipotetikus modellt, hogyan jött létre nagy általánosságban minden. A két elméletnek teljesen más a teleszkopikus beállítottsága, a vallásos embereknek nincs modelljük, ami egy szinten mozogna az evolúcióelmélettel. Nincs is rá szükség, mert nem is változtatna ténylegesen semmin. Fiziológiámat tekintve közös ősöm lehetett a majmokkal? Na és? Ez nem változtat azon, hogy mit gondolok a lélekről. Csak annak fáj ez, aki tényleg szó szerint veszi, hogy egy nagy kéz lenyúlt az égből, felmarkolt száz kiló földet, majd összegyurmázta testté. 

A teremtés elméletének szintjén az ősrobbanás elmélete mozog, ami viszont nem ad lehetséges magyarázatot egy bizonyos időpont előtti eseményekre. És az ezt a tudományos elméletet elfogadók között, mint amilyen én is vagyok, sincs egyetértés abban, hogy milyen események zajlódhattak le azelőtt az időpont előtt. Nyilván, akik nem hisznek egy istenségben, azok szerint nagy valószínűséggel csak úgy beindult a folyamat, és az anyagok csak úgy voltak, akik meg hisznek egy istenségben, és a tudósok közt is van ilyen, nem kis számmal, azok szerint meg Isten keze van a dologban. 

Mert bizony a tudósok között is vannak hívő emberek, akik nem ostobák, mint ahogy azt egyes ateisták hiszik, és a laikusok között is vannak olyan vallásosak, akik elfogadják a tudományos téziseket, és nem eretnekek, mint ahogy azt a Bibliát szószerint értelmezők hiszik. Egyszerűen csak nem élünk olyan nagy lábon, hogy elhiggyük, belefér a fejünkbe az egész világ, mindenestül. Ez nem beletörődést jelent, hanem alázatot avval szemben, ami nálunk sokkal hatalmasabb, értve ezalatt egyszerre Istent, és a fizikai valóságot, ami a mi porszemnyi időnkhöz képest időtlen, óriási gránitoszlopcsarnok hatását kelti. A beletörődés az, amikor a teremtést, vagy az ősrobbanást lezárjuk annyival, hogy így volt, slussz-passz kész. Nemcsak elfogadni az egyik álláspontot, de egyúttal ki is zárni a másikat, ez csak abból a hamis biztonságérzetből fakadhat, hogy a világ mindenestül belefér a fejünkbe, ez a beletörődés. 
what_if.jpg
Ha a tudományt és a vallást nagyon lesarkítva kéne leírjuk, akkor ezekben a kérdésekben azt kellene mondanunk, az egyik a hogyanra, a másik a miértre ad egy lehetséges magyarázatot. Totál értelmetlen a kettőt ilyenformán egymás ellen felhasználni.

És ehhez egyszerűen nincs több hozzáfűznivalóm. Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr312290411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (40) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (1) érzékelésszűrő (1) evangelikál (5) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (2) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (10) istentől távol (4) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (11) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (1) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (3) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő