Néha a szívnek is jó a víz...

Kútkereső

Citromos kávé - Mit tudhatok?

2017. február 21. - László Dávid

Ülsz a gép előtt, vagy fogod a telefonod a kezedben, és a blogomat olvasod. Miről olvasol? Mit gondolsz rólam? Mit látsz bele egy cikkembe? Mit akarsz kihallani, kiolvasni belőle? Megosztod egy cikkemet. Mi ragadott meg benne? Beleláttad önmagad egy bekezdésembe? Netán kritizálsz. Beleláttad egy ellenséged az egyik bekezdésembe?
what_you_see_me.jpg
Látod azt, hogy mit akarsz látni? Hogy miről akarod, hogy szóljon, amit olvasol?
violin-shape.jpg
Nem önmagában a cikkeim építenek téged, hanem a szavaimnak inkább egy olyan sorrendje, ami rezonál veled, előcsalogat belőled valamit, ami mélyen benned van. Olyan ez, mint a zene. Inspiratív, de nem önmagában inspiráló. Egy marék zaj egy adott szisztéma szerint, ami attól teljesedik ki, amit te még hozzáadsz. 

Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.
Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.

Babits Mihály - A második ének

Látod a különbséget köztem, aközött, aminek látni akarsz, és magad között? Látod a különbséget a gondolataim között, amit belőlük sikerült megfogalmaznom, amit belőlük sikerült megértened, és ami belőled előjött a megértett dolog kapcsán?


Mennyi dimenziója ez az észlelés folyamatának! És mindegyik dimenzió más és más. Egyiket sem uralod egészen a belátóképességeddel.
giphy-3.gif
Elmondjam például, én mit gondolok magamról? Ki fogsz nevetni. Azt, hogy én egy tizenkétezer éves öregember vagyok, aki egy fiatal, aranyos arcot hord magán, hogy flörtöljön a világgal, amit annyi év után is olyan kiismerhetetlennek és elbűvölőnek tart, mint mikor először meglátta.
one_last_bow.jpg
Groteszk, ugye? Nem kevésbé, mint bármelyik szelete annak a folyamatnak, ahogyan az én valóságom a cikkeimen keresztül eljut a tiédhez.
tumblr_nmm92s3srb1rbundzo1_500.gif
Az igazán félelmetes abban, hogy nem tudunk semmit nem csak az, hogy elképzelni sem tudjuk, amit nem tudunk, meg hogy nem tudhatjuk, mit nem tudunk, hanem még az is, hogy azt sem tudjuk, hogyan nem tudjuk. A tudás képességének tudása a nép ópiuma.
tumblr_oi35melbv51uofr2ko1_500.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr2112277173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.