Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Az Úr pedig teremté Ádámot és ... Bélát?

Őszintén nem tudom megérteni, a keresztények többsége miért nem talál sorsközösségre a melegekkel. Hiszen a többségi társadalom mindkettőt valamelyest ugyanúgy kezeli. Utálatos dolognak tartja, olyasminek, ami káros a normális emberekre nézve, és ha már mindenképp meg kell tűrni őket, akkor legalább csinálják négy fal között, és ne hozzák tudomására az embernek, hogy miféle beteges hóbortoknak szolgálnak titokban. 

Mi inkább magunkra vállaljuk a kéretlen erkölcscsősz feladatát, és a szeretetünk a melegek felé abban merül ki, hogy felvilágosítjuk őket, akkor élhetnek igazi életet, ha nem élnek szexuális kapcsolatban a saját nemükkel. Slussz-passz, kész, ennyi. Ha sikerül meggyőznünk őket erről, a többit már maguktól is elintézik. A mi feladatunk itt véget ért. A világ újra megmenekült, hála a pindúr pandúroknak. 
the-powerpuff-girls-reboot.jpg

Mi? Hogy nem ők választották ezt? Valószínűleg így születtek? Ez nem valami kór, amiből egy terápiával ki leget gyógyulni? (Hiába futott neki egy Nicolosi nevű "pszichológus", még az ő könyvéből is végső soron ez derül ki.) Hogy ez nem olyan, mint a lopás, az erőszak, a hazudozás, az alkoholizmus? De hát ez skandalum! Hiszen Mózes és Pál is megmondta, hogy undorító!... De nem érdekel, hogy szerelmesek egymásba, hogy párkapcsolatban élnek, hogy egymás támaszai, gondoskodnak egymásról!... Nem is érezhetnek szerelmet! Nonszensz! Én sem érzek szerelmet egy másik férfi iránt! Akkor hogy érezhetnek ők? Nevetséges!... Na jó, tegyük fel, hogy így van. Tegyük fel, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem csak egyéjszakás kalandjaik vannak, nem erőszakolgatják meg egymást, és nem leszek aids-es attól, hogy egy pohárból iszom velük. Hogy a melegek is képesek tartós párkapcsolatban élni, szeretni egymást. De akkor is bűnt követnek el! Hamis érzéseik vannak! A melegség bűn!

És tényleg, mi van akkor?

De mielőtt folytatnák, tegyünk egy bekezdésnyi fontos kitérőt. Ha már a heteró fejekben a melegség csak a szexről szólhat, beszéljünk akkor kicsit arról, amikor valakik az intimitásukat alkalmi szexre váltják. Akik szikraörömökben keresik a boldogságot, miközben a szeretkezés egy mély és bensőséges kapcsolatnak lett teremtve, mert csak a szerelemben teljesedik ki igazán, akkor képesek a felek testileg-lelkileg meztelenek lenni egy másik ember előtt, felvállalni a sebezhetőségüket. Ez pedig független a nemi orientációtól, és Jézus mindenkinek, aki ilyen életszakaszban van gondját viseli, és együtt érez velük.
love-of-god-jesus.jpg

Visszatérve a témához: Én vállalom, hogy nem tudom, mit gondol Isten a melegségről. Azt tudom, mit gondol a melegekről. Szereti őket. Embereket lát, akikkel kapcsolatot akar teremteni. Mi csak azt látjuk, ami szerintünk bennük el van romolva. És csak ezt kommunikáljuk feléjük. Akárhányszor kinyitjuk a szánkat, fontos, hogy tudja a világ: melegen nem lehet megszentelődni. 
fanaticism.jpg

És nem tudom kárhoztatni a melegeket, amiért abban a tévhitben élnek, hogy ők meg Isten nem férnek meg egy csárdában. Mert mi csak a melegségük szemszögéből tudjuk kezelni őket, és a "legkedvesebb", amit mondani tudunk nekik, hogy Isten a bűnöst szereti, a bűnt nem. Mi ettől a mondattól jobban érezzük magunkat, mert azt hisszük, megadtuk nekik az esélyt, hogy közénk tartozzanak, de nem így van. Mert ez nem arról szól, hogy azt mondjuk, ha be akarnak jönni a házba, vegyék le a cipőjüket, hanem arról, hogy vágják ki a szívüket.

Szeretném azt gondolni, hogy van bennünk annyi alázat Jézus kérése felé (hogy a világ megismerje Őt a szeretetünkön keresztül), hogy csak szeretjük az embert, akárki fia borja, akárhonnan, akárhogyan jön. És azt is szeretném gondolni, hogy merünk annyira bízni a Szentlélekben, hogy mi csak utat mutatunk a szeretetünkkel felé, és amire Ő sarkallja az embert, az a legjobb, és azt mi is el tudjuk fogadni. Akármi legyen. De ez nem a mi dolgunk. Nekünk is vannak nehézségeink, amikkel meg kell béküljünk magunkban, hogy elhiggyük, Isten szeret minket is. Azokkal foglalkozzunk. 
bible_god_jesus-6332838d38d57a01ca926d5a0ef0afac_h_1.jpg

Tavaly volt egy vitaest, ahol összeültek hárman, hogy megbeszéljék, mi a franc legyen akkor most a keresztények véleménye a melegekről. Itt van a felvétel, három részes, csak a legelszántabbaknak ajánlom a megnézését, mert elég hosszú. Számomra ezen az előadáson a legmeghatározóbb az utolsó tíz perc volt, amikor sikerült feltennem azt a kérdést, ami az este alatt szép lassan megfogalmazódott bennem, és a rá kapott válaszokra a mai napig élesen emlékszem. A három fajta hozzáállás közül (melegeket meg kell változtatni; melegek lehetnek, csak ne gyakorolják; Isten melegként fogadja el őket), amit a három előadó ott megismertetett velünk, engem az érdekelt végül is, amelyik hozzáállás "termett már jó gyümölcsöt". Én úgy gondoltam, rájuk bízom, mit értenek gyümölcs alatt, végső soron mégiscsak az ember-Isten kapcsolatról lehet szó. Az első válaszolónak annyi élménye volt, hogy egyszer járt nála egy meleg srác, és az első dolga az volt, hogy felolvasta neki a római levelet, amitől a fickó ki is ment a templomból, és soha nem jött vissza. Azt hiszem, ez mindent elmond. A második arról beszélt, hogy neki egy meleg ismerőse már egy évtizede él önmegtartóztató életet, amiről nekem inkább az orwelli ingsoc, vagy a madáchi falanszter hangulata ugrott be, nem a jó gyümölcs. Harmadik válaszként egy olyan környezet lefestését kaptam, amiben melegek keresik Istent. Azt hiszem, ez önmagáért beszél. Ezúton is szeretném megköszönni a Keresztények a melegekért csoportnak, hogy vállalták a beszélgetést, és alternatívát mutattak számomra. 
figs.jpg

Végül pedig azt tudom mondani, inkább ismerkedjenek a keresztények és a melegek egymással ahelyett, hogy látatlanba ítéleteket alkotnak egymásról. Én személy szerint hálás vagyok azért, hogy lehetőséget kaptam a szeretetem és az elfogadásom kifejezésére a meleg barátaim felé is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr7612271961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marianne456 2017.04.18. 13:54:17

Nagyszerű bejegyzés, kiváló érveléssel, elgondolkodtató, mélyre ható morális meggondolásokkal, és mindezt lényegre törő megfogalmazásban.

A keresztények és melegek közti párbeszéd egy olyan létfontosságú téma, ami szerintem túlmutat mind a kereszténység és homoszexualitás, és e két tábor közt feszülő ellentétek kérdésein is. Hogy miként, egy kb két éve írt blogbejegyzés szemlélteti:

"Klisé, kli nem sé - az hülye géjparádé esete az okos homokossal, Hitlerrel és a vörös heringgel"
eletesbirodalom.blogspot.hu/2015/05/kli-se-kli-nem-se-az-hulye-gejparade.html

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (41) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (2) érzékelésszűrő (1) evangelikál (6) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) harag (1) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (3) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (11) istentől távol (4) isten országa (1) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (12) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nevelés (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (2) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (4) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő