Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Citromos Kávé - Méltóság

Ez is olyasvalami, amit csak akkor szerzünk meg, ha elveszítjük. Na nem az emberi méltóságról beszélek, az egyetemes, és természetszerűleg a miénk. Arra a méltóságra gondolok, amit rangbeli, intellektuális, anyagi, vagy bármilyen státuszunkból eredeztetve próbálunk egyértelműnek tekinteni. Hogy érzékeltessem egy példával: Egy ország vezetőjének emberi méltósága adott, hiszen ember, de országvezetői méltóságát csak akkor szerzi meg, ha lemond előkelőségéről, és a népnek szenteli életét. Az előtag nélküli méltóságot megelőzi az alázat és a szolgálat. Ugyanez igaz bármilyen más helyzetben.

humble_gift_by_marielliott-300x275.jpg

Lemondani arról, hogy az enyém ez a méltóság, beáldozni a jó ügyért, ez tesz valakit alkalmassá bármilyen méltóságra. És ezért is olyan gyönyörű a kereszténység, mert képes egyetlen mondatban megragadni a méltóság legfontosabb értékét:

"Nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én lelkem."

"Nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj..." Legnagyobb rádöbbenésünk a végességünkre, mikor összehasonlítjuk azt a végtelennel. Még az a halovány elmosódott kép is, ami bennünk tükröződhet a végtelenről, még aközött a kép között és a saját véges mivoltunk között is szinte áthidalhatatlanul nagy szakadék tátong. Döbbenet. Szégyen. Kicsiségünkre, korlátoltságunkra, gyengeségeinkre döbbenve. Kicsinyességünk, tökéletlenségünk, rossz döntéseink miatt szégyenkezve. Hogyan is várhatnánk el, hogy méltóságunk kiterjedjen odáig, hogy egyenlőséget kérhessünk a végtelentől? 

"...hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én lelkem." Amennyivel kisebb vagyok én, annál is sokkal nagyobb a végtelen. Ami belőlem hiányzik, azt Ő kipótolja. Ő a támogató, az utolsó pillanatban lökve még egyet a kosárlabdán, hogy elérje a gyűrűt. Amire én nem vagyok képes, Vele képes vagyok rá. Ami bennem korlát, azt feszegetem amíg tudom, de a végén úgyis Ő tolja kijjebb, már oda, ami kívül esik még az elképzeléseimen is magamat illetően. 

Mindannyiunk első ráeszmélése erre egy hullámvasút. Lezúgva a rideg valóságba, felismerve végességünket, majd felrobogva azon a reményen, hogy Ő van. Hogy a végtelen egy személy, és ennek a személynek igen is fontos vagyok. Még ha kicsi és törékeny is vagyok, hiszen nincs összehasonlítási alapom se, hogy érzékeltessem, mekkora vagyok az egész univerzumhoz képest, a végtelen eldobta rangjából fakadó méltóságát, hogy alázatosan szolgáljon. 
jesus_washes_feet.jpg

Nekem az emberségemen kívül nincs méltóságom, nem tudom kiharcolni, csak megkapni. Az emberektől, és végső soron Tőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr2812167681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (40) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (1) érzékelésszűrő (1) evangelikál (5) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (2) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (10) istentől távol (4) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (11) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (1) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (3) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő