Néha a szívnek is jó a víz...

Kútkereső

Fosztóképzős bűneink

2017. január 25. - László Dávid

Pár hete szerencsém volt eljutni egy Taizé alkalomra. Az elcsendesedés alatt próbáltam kizárni magamból minden gondolatot, a külvilágot, és csak figyelni a lelkem legmélyére. Mellettem ült kettővel egy ember, aki hallhatólag nem tudott eljutni az elcsendesedés állapotáig, lábaival folyamatosan csoszogó hangokat adott ki a helység padlóján. Hallottam, amint odamegy hozzá egy másik ember, és halkan megkéri, hogy a többiek érdekében próbáljon meg csöndesebb lenni. Épp eljutottam odáig, hogy elérjem, a szívem olyan legyen, mint egy tó tükre, mikor megütötte a fülemet a nyugtalan ember fojtott nevetése. Derogált neki, hogy rászóltak. Harag lobbant bennem amiatt, hogy neki vicces, hogy megszólták, és nem jutott eszébe elgondolkodni azon, hogy tekintettel lehetne másokra. Ekkor valami nagyon érdekes dologra lettem figyelmes: Éreztem, hogy a haragom felkavarja a béke állapotában lévő szívemet. Olyan volt, mintha egy csöpp festéket ejtettek volna a tóba, ami felfodrozódott, és a festék egyre jobban terjedt, beszínezve a tó tiszta vizét. Belegondoltam, hogy a mindennapi pillanatainkban is ugyanez történhet, amikor felkavarodik a szívünk, és idegesek, ijedtek, gyengék, támadóak leszünk, de túlságosan a felszínen tartjuk a figyelmünket, hogy észrevegyük magunkon. Egyszerűen csak magával ragad, megváltoztat minket a festék tóra gyakorolt hatása. Szívünkből dolgozunk, és nincs időnk figyelni azt, ezért úgy fogjuk munkába, ahogy éppen van. Festékesen. Ahogy figyeltem, mivé válik a tavam, és ennek következtében milyen gondolatok és érzések keletkeznek bennem, megértettem, mit akart mondani Jézus avval, hogy a gonosz gondolatok a szívből származnak. 
inkdrop.gif

De nem olyan egyszerű ez. Jézus szólni igyekezett, hátha meghalljuk: Azt mondta, "a szívből származnak a gonosz gondolatok". Ezt nagyon sokan úgy értelmezik, hogy a szív gonosz természetű, de Jézus nem azt mondta, hogy a szív gonosz. Azt mondta, hogy abból jön a gonosz, és ezzel szemben a szeretetre igyekezett emlékeztetni minket. A szívünk olyan, mint egy fa, ami teremhet jó és rossz gyümölcsöt is.
elet_halal.jpg

Tudjátok, mit gondolok a festékről? Az a jele a diszharmóniának. Hogy a kapcsolatom a teremtővel, a világgal,  önmagammal, röviden az ideálissal nem szilárd. Istennélküliség, békétlenség, erőtlenség, bizonytalanság, szeretethiány, nyugtalanság. Hiány. És most jól rágd meg a következő mondatokat:  Amikor csak ez a hiány vesz körbe minket, és elveszti azon jellegét, hogy az ellentétére, a betöltöttségre mutasson, vagyis hogy vágyat ébresszen a harmóniára, akkor új jelleget kap bennünk, a betöltöttség helyére lép, elvesztve bennünk a tiszta tó képének alternatíváját. És amikor a betöltöttség, mint természetes állapot helyett a hiány, a felkavarodott festékes víz lesz a természetes állapot, ez a mocskos víz kavarog bennünk, és ölt testet gonosz gondolatokban és cselekedetekben, amik vírusként működnek, még jobban bemocskolva a tavunkat, és megfertőzve más tavakat is.  

Fontos látni, hogy önmagában nem a hiánnyal van a gond. A hiány a természet része, életszerűtlen az állandó harmónia, mert nem tudjuk folyamatosan ugyanúgy megélni a betöltöttséget, az állandó béke egykedvűséggé süllyed bennünk. Szükségünk van a béke hiányára, hogy ne felejtsük el az értékét. A gond a hiányba burkolózással van, a béke értékének elfelejtésével, és a tiszta tó képének, mint természetes célállapotnak a mocskos tó képével való felcserélésével. Azt erősíteni magunkban, hogy észrevegyük a becsöppent festéket, és ne abból merítkezzünk, ne azt adjuk tovább, hanem a tiszta tó képét, erre kell törekednünk. 

Kazantzakis Krisztus utolsó megkísértése c. könyvében Jézus azt feleli arra, hogy Júdás célja a rómaiak uralmának a megdöntése, hogy ameddig a lélekben nincs szeretet, addig a lázadásokkal csak az egyik elnyomást cseréli a nép a másikra. Meg kell törni mindenkiben a rossz továbbadásának és generálásának az ördögi körét, és ez alól szabadít fel minket Jézus. Szerintem ez az a bűnbocsánat, amit Jézus életével szerzett nekünk. Tudatosítani a megbocsátást, nem hagyni tovább terjedni a festéket. 

Összegezve a kusza mondataim lényegét: Szívünk olyan, mint egy tó, melynek természetes állapotához hozzátartozik a tisztaság, és a felkavarodottság, a harmónia, és a diszharmónia is. Utóbbi szükséges, hogy értékeljük az előbbit. Amit mi bűnnek hívunk, az abból fakad, hogy a diszharmónia válik egyedülivé bennünk, kiszorítva a harmónia alternatíváját, ekkor ez testet ölt gonosz gondolatokban és cselekedetekben. Amit mi tehetünk, hogy odafigyelünk a felkavarodottságra, és igyekszünk azt nem adottnak, hanem jelnek tekinteni. A tiszta tó célállapotát szem előtt tartva elfogadni és visszafejteni a hiányaink okát, megbirkózni velük, és feloldani őket a harmóniában. lakewatching.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr8412150533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.