Néha a szívnek is jó a víz...

Kútkereső

Citromos kávé - Nemgyümölcs

2017. január 21. - László Dávid

A magam részéről nem tartom rossz dolognak a különböző vallások exegéziseit, vagy dogmatikáit, sem a szent iratait, vagy a hagyományait, vagy az irodalmat, ami ezek köré épül. Hasznos támpontok az embereknek, hogy valamilyen formában meg tudják élni a hitüket. Ami azonban számomra nagyon fontos, hogy ezeket leválasszam attól a Személytől, akiről szólnak, helyén kezelve őket: Kapaszkodók. Ahhoz a legfőbb lényhez, akit Istennek hívok. Ezek közül nekem is van, amit jobban preferálok, ahogy mindenkinek, és nem csak jobban preferálom, fontosabbnak is tartom a többinél, nagyobb építkezési alapnak. De ez nem választ el a többitől, azokra érdekes megközelítésekként tekintek, hogy ne felejtsem el saját végességem és nyitottságom a végtelen felé.

Viszont engem személy szerint zavar, amikor ezeket a kapaszkodókat az Örökkévalóról szóló leírásoknak tekintik, mert ebbe implicit érzek egyfajta felsőbbrendűségérzést, leértékelést amiatt, hogy akkor Isten ettől eddig tart, és én ezt tudom, belefér a fejembe. Szerintem Istent nem lehet ilyen formában birtokolni, nem lehet dobozba zárni.

220cc9e944861c48c2eea79c0b9e1634.jpg

Nekem van egy fontos szempontom, amit igyekszek elől tartani, mikor ezeken keresztül közelítem meg, akarom jobban megérteni Istent, ami a negatív-teológiában gyökerezik. Lényegében a negatív-teológia erősített rá arra a megközelítési szempontra, hogy felfoghatok én sok mindent arról, aki magában hordja, sőt, túl is szárnyalja a világot, de mindig több lesz, amit nem fogok megérteni belőle. Félreértések elkerülése végett, ez nem agnoszticizmus, habár én annak sem vetem el a létjogosultságát, sőt, szimpatikus az alázata. Ez inkább arról szól, hogy a levesben úszva mindig egy misztikus, fölfoghatatlan titok marad a szakács. Homályos képeim lehetnek róla, amik számomra elégségesek is, és rendjén van ez így.

Jó példa erre a chowder c. rajzfilmben a nemgyümölcs. no_fruit.jpg


Egy fehér kocka, ami lisztízű, de amikor letépik az egyik levelét, azonnal elkezdi random gyümölcsök formáját felvenni, és ha rácsapnak egyet, akkor megáll az éppen a pillanatban felvett gyümölcs formájánál, és onnantól az a gyümölcs. Ha például a banán formájában ütöm meg, a valaha evett legfinomabb banán lesz belőle. Valahogy így képzelem el a vizsgálódást is a teremtővel kapcsolatban. Mikor nekiszegezem a lényemet, megérthetek belőle egy adott dolgot, és az engem eltölthet egészen, ugyanakkor az a dolog nem jellemzi őt teljesen, sőt!

És ez, hogy minél többet tudunk, annál kevesebbet, alázatot, nyitottságot, és kíváncsiságot gyújthat bennünk. Persze előjöhet belőlünk az izoláció vagy a hasítás elhárító mechanizmusa abbeli félelmünk miatt, hogy akár ésszel egymásnak ellentmondó dolgokra is juthatunk, amikkel nem tudunk szembenézni, de szerintem ez inkább csak a mi kontrollérzet-vesztettségünk terméke: Fontos a kezünkben tartanunk az istenkeresés határait, mintha csak akkor tudhatnánk biztosra, hova fut ki a vele való találkozás. 
Megnyugvást hozhat ilyenkor ezeknek a belső motivációknak a megismerése, és a feltétlen bizalom kialakítása a szentlélekben.

Insallah.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr4112139755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.