Néha a szívnek is jó a víz...

Kútkereső

Az Isten szerelmére

Széljegyzetek az Énekek énekéhez II.

2016. november 14. - László Dávid

 

Vendégcikk-sorozatunk második állomása:

 

Nigra Sum - Múltból jelenbe

Fekete vagyok, de szép, Jeruzsálem leányai, mint Kédár sátrai és mint Salamon szőnyegei. Ne nézzetek engem, hogy én fekete vagyok, hogy a nap lesütött engem; az én anyámnak fiai ellenem megharagudtak, a szőlőknek őrizőjévé tettek engem – a magam szőlőjét nem őriztem. (Károli Gáspár fordítása)
Figyeljetek rám, lánytársaim, mert fontosat akarok mondani. Nehéz erről beszélnem mások előtt. Titok ez. El kell, hogy mondjam nektek, hogyan történt az, hogy én fekete vagyok. Mert fekete vagyok, látjátok. Próbáltam elrejteni. Próbáltam nem beszélni róla. Próbáltam úgy tenni, mintha nem történt volna semmi, mintha nem lennének következményei annak, ami történt. Mintha fehér lenne a bőröm. Mintha olyan lenne minden, mint azelőtt.
Anyám fiai megharagudtak rám. Nem azért, mert én rossz voltam. Őbennük volt valami, amivel nem tudtak mit kezdeni. Féltékenység. Rosszallás. Kéjvágy. Birtoklási vágy. Harag és neheztelés. Nem tettem semmi olyat, amivel ezt kiérdemeltem. Egyszerűen csak léteztem. Rosszkor voltam rossz helyen. Akiket nem tudok édes fivéreimnek nevezni, visszaélést követtek el velem szemben. Ellenem és nem értem gerjedt bennük nem jó, hanem rossz indulat. Akiknek meg kellett volna engem védeni, a kicsit, a gyengét, a tudatlant, ők beküldtek a maguk szőlőjébe. Ekkor lettem én fekete, míg ők hófehér bőrrel, makulátlan hírnévvel kerültek ki a történetből. Anyám sem védett meg, cinkosokká lettek mindazok, akik nem segítettek, még ha közvetlenül nem is bántottak engem.
Értsétek meg, hogy én bizonytalanul mozgok a sajátomban. A magam szőlőjét nem ismerem, sosem jártam benne. Mindig csak a mások érdeke, mások érzése, mások parancsa, mások vágya, mások törvénye volt az, ami szerint éltem. Nem tudom, mi is az, hogy enyém és tiéd. Nem tudok önként, szabadon adni, nem tudok bizalommal kérni. Nem érzékelem a határokat. Nem vigyáztak rám, és én sem tanultam meg vigyázni magamra, mindarra, ami az enyém. Néha nem is érzem magamat érdemesnek a védelemre.
Nem tudom a bőröm színét megváltoztatni. Nem tudom meg nem történtté tenni, ami megtörtént. Nem vagyok képes többé elhazudni azt, hogy ez megtörtént. Kérve kérlek titeket, Jeruzsálem leányai, értsetek meg engem. Ne a feketeségemre nézzetek, bár az örökre velem marad. Tekintsetek a szépségemre! Ami ott van bennem, mindennek ellenére. Örök, teremtett szépség, Isten egyedi képmása vagyok. Bámulatos, egyéni mintázat. Anyám, apám, anyámnak fiai nem láttak engem szépnek. Nem akartak szépnek és egyedinek látni. Saját arcukat akarták szememből viszont látni. Nem érdekelte őket, hogy ki vagyok én. Legyetek igaz nővéreim, Jeruzsálem lányai, szüzek, szeretők és özvegyek! Tartsatok valódi tükröt nekem, hogy megláthassam, milyen szép vagyok!
Mondd meg nekem te, akit az én lelkem szeret, hol legeltetsz, hol deleltetsz délben? Mert miért legyek én olyan, aki elfátyolozza magát társaid nyájainál? (Károli Gáspár ford.)
Sokáig olyan voltam, aki elfátyolozza magát. A fátyol eltakarja az arcot, eltakarja az egyediséget, eltakarja az isteni képmást. Így nem kell senkinek rosszul éreznie magát, hogy pénzért vásárol valamit, amit csak szabadon, szeretetből lehetne valójában odaadni. Az üzlet az üzlet. Valamit valamiért. És lehet, hogy nem pénz cserélt gazdát, de valami csere történt, valami tranzakció, ahol mindenki a saját kis érdekei mentén ad vagy tagad meg bármit is.
Most viszont keresni kezdek. De tudnom kell, hol találom azt, akit lelkemből szerethetek. Útmutatásra van szükségem, vezetésre. Nem lehet csak úgy vaktában keresgélni. Nem akarok mellényúlni. Nem akarok újabb zsákutcába sétálni. Neked magadnak kell megmutatnod, hol talállak. Oda tudok menni a saját lábamon egy igazi találkozóhelyre. Ha kéred, hogy legyek ott, én ott leszek. Tanulok újra bízni, tanulok újra kötődni, tanulok újra szeretni. Tanulom a szabadságot és a szerelmet.
Mivelhogy nem tudod, oh, asszonyok közt legszebb, jöjj ki a nyájnak nyomdokain, és őrizd a te kecskéidet a pásztorok sátorai körül. (Károli Gáspár ford.)
Cselekedj. Lépj ki. Őrizd. Legeltesd. Akkor is, ha nem tudsz biztosat. Merj lépni. Kövesd a nyomokat. Lásd meg a jeleket. Asszonyok szépe vagy. A legszebb. A szépség maga. Egy bizonyos valakinek te vagy a legszebb. Asszony vagy. Érzéki és érzékeny. Önálló és önmaga fölött rendelkező. Indulj el a nyomokon, meg fogsz érkezni arra a helyre, ahol találkoznotok kell. Ne félj a többiektől, a MÁSOKTÓL. Különböztesd meg a rosszindulatot a jótól. Védd meg magad, ha kell, a rosszindulattól. Keresd azokat, akik jóindulattal vannak feléd. Lépj.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr1011960015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.