Néha a szívnek is jó a víz...

Kútkereső

Megéreztelek

2016. október 22. - László Dávid

Kérlek, ülj le mellém. Meghallgatlak. Azért vagyok itt, hogy rád figyeljek. Átérzem a problémádat. Visszamondom, ami benned van, szeretném, ha éreznéd, hogy figyelek rád. Köszönöm az őszinteséged, a bizalmad. Együtt érzek veled.

Az ember társas lény, ezt nem tudjuk letagadni. Szükségünk van egymásra, hogy túléljünk, hogy boldogok legyünk, hogy megértsenek minket, és hogy fejlődni tudjunk. Társakkal körülvéve bontakozunk ki igazán. Mások hozzák elő olyan oldalainkat, melyeket eddig ki sem néztünk magunkból. Mégis, mióta megszületünk, egy fal választ el minket egymástól. Saját lényünk fala, testünk fala, ami nem engedi át tisztán egymásba lelkünket. Gondolataink, érzéseink igaz volta végső soron rejtve marad mások elől. Egyedül születünk, és egyedül halunk meg, saját magunkba zárva. Ezt az ellentétet, hogy társas lények vagyunk, és hogy egyedül vagyunk, egy titokzatos erő képes csak áthidalni, ami nem terem minden bokorban, és ettől különleges. Amiért meg kell harcolni, és nem lehet csak letépni az első gyümölcsfáról. Ami nem adatik minden pillanatban, csak szent pillanatokban kaphatjuk ajándékul. Az empátia. A képesség, hogy együtt érezz másokkal, és mások együtt érezzenek veled. 

Miközben agyaltam az erőszakmentes kommunikáción, kétféle empátiát vettem észre:

Van az aktív empátia, amikor figyeled a másikat, a jelenében vagy. Hallgatod őt, megérted, együtt vagy vele. Tudatod vele, hogy elfogadod, hogy van aki megérti, és ez megnyugtatja. 

És van a cselekvő empátia. -Gondolom, most a passzív szót vártad. (Kis dualistán gondolkodó: jó-rossz, jutalmazás büntetés. :P). De nem, az aktív párja a cselekvő. Amikor ugyanúgy vele vagy, visszatükrözöd, ami benne van, érezteted vele, hogy átérzed a gondját. Ezután pedig, amikor eljön az ideje, elkezded szavak nélkül szeretni, támogatni. Erre van szüksége, elfogadó szeretetre. És ezen a szinten lesz képes felszabadulni a szomorúságából.

Egy számomra igen kedves ember mutatta meg nekem az empátia harmadik oldalát, amit én úgy neveztem el, hogy a könnyező empátia. Egy kurzuson vett részt, ahol az értő hallgatást tanulták. Szembeültek a tanulók egymással, és az egyiküknek fel kellett vázolni egy szörnyű élettörténetet, amit a másiknak értőn, empatikusan kellett hallgatnia. A barátom társa annyira hiteles és megrázó történetet adott elő, hogy elsírta magát. Később, amikor a benyomásokról beszéltek, a mesélő megemlítette, hogy hihetetlenül erős élmény volt, hogy a története hallatán az empatizáló elsírta magát. El is gondolkodott rajta, hogy ő hogyan segíthetne az empatizálón. 

we_love_together_we_cry_together_by_volleypuppyy91-d57li8o.jpg

Amikor ezt a történetet hallgattam, összeállt bennem, hogy az empátia szobáján belül van egy másik szoba. A legerősebb odaadás. Amikor teljesen kiüresedsz, és nemcsak szennyezetlen tükörré, hanem önmagává válsz a szenvedő fél számára. Elkezd benned sírni. Ha beugrik a kútba, te utána ugrasz, és nincs biztosító kötél. Együtt zuhantok a mélybe, megkockáztatod, hogy mindketten belehaltok. Ebben a pillanatban pedig valami hihetetlen csoda történik. A szenvedő fél rátekint saját képmására, és valahol belül magában végre megszakad magáért a szíve. Megsajnálja magát, és segíteni akar magán. Addig csak szenvedett a helyzetétől, most már meg akarja ölelni, meggyógyítani magát. Ebben a pillanatban a szenvedő fél rántja vissza a mélyből a képmását, a hallgatót. Együtt érez vele. Együtt érez magával. Hihetetlen kockázat. Hihetetlen gyógyulás. 

A mai napig hálás vagyok, amiért megláthattam, és átélhettem az empátia ezen mélységét. 

"Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mint ha valaki életét adja barátaiért."

well.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr4711829275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.