Néha a szívnek is jó a víz...

Kútkereső

Szemtől szembe 2.

Lekerekítés

2016. október 09. - László Dávid

Minden rendben. Most el tudom fogadni, amiben vagyok. Bele tudok vágni az ismeretlenbe. Minden, amit magam mögött hagyok, azt feldolgoztam, tanulságként nyomja a zsebemet... Van még valami? Akkor azt még gyorsan helyre teszem. Még megírom a levelet, amiben bevallom a maradék szenvedést, félreértést, örömöt, kedvességet, féltést, bármit. Átadom, ami bennem van. Jó ez így? Itt ott talán félreérthető. Meg kell magyaráznom. Ha megmagyarázom, minden érthetőbb lesz. Ez sem elég pontos, utó-korrekció! Utó-utó-korrekció! Kifoltozom, tisztán kivehető, és szép emléket csinálok belőle. Lekerekítem az egyenetlenségeket. Így el tudom fogadni a dolgot. Elé tudom tenni.

Hogyan beszélgetsz Istennel? Szépen megfogalmazod a mondandódat, pontokba szeded, van dicsőítés, hála, kérés? Bevezetés, tárgyalás, befejezés. Esetleg még a szavaidat is megválogatod? "Azért akármit mégsem mondhatok Istennek!" Igyekszel előre olyan formulákat összetenni, amiket elvárhat tőled? Úgy fogalmazod meg egy vágyadat, hogy az ne legyen túl önző, de azért mégis arról szóljon, amit akarsz? Attól hamarabb és kedvezőbben fogja elbírálni a fohászod, ha az etikett és a stilisztika limbóléce alatt át tud bújni? Azt gondolod, Isten nem olvassa a piszkozatot?

Van egy olyan gyanúm, hogy Isten a zűrzavart jobban szereti hallgatni a fejünkben. Az őszinte, azon tud dolgozni, segíteni. Ha a zúgó tengert mutatom neki, le tudja csillapítani. A hivatalos jelentést a zavaros vízről inkább lepasszolja a titkárának. Azt egyébként is magadnak foltozgatod, az a te istenképednek szól, neki esik jól, ha simulékonyabbra fogalmazod a mondanivalód, hiszen az az istenkép rád hasonlít, és te sem szeretsz gyarlónak és zavarosnak látszani a saját szemedben. Isten érti a szíved, és persze megérti a korrektúrás próbálkozásodat is. Te szeretnéd "jobban" kifejezni magad, érthetőbbnek és elfogadhatóbbnak tűnni. De Isten szeret, és így is szeret. Zűrzavarosan, amilyen életed jelentős részében vagy. Ő mindig JÓL érti, amit mondani akarsz.

jesus_with_teen_thumb1.jpg

Vannak érdekes párhuzamok a kapcsolatainkkal itt is. Amikor feszültségben vagy valakivel, és ezt enyhíteni akarod, igyekszel jól fogalmazni. Pontokba szedni. Bevezetés, tárgyalás, befejezés. Esetleg még a szavaidat is megválogatod. "Azért akármit mégsem mondhatok neki!" Igyekszel előre olyan formulákat összetenni, amiket elvárhat tőled. Úgy fogalmazod meg egy vágyadat, hogy az ne legyen túl önző, de azért mégis arról szóljon, amit akarsz. Attól hamarabb és kedvezőbben fogja elbírálni, ha az etikett és a stilisztika limbóléce alatt át tud bújni a mondanivalód. Itt ott talán félreérthető. Meg kell magyarázni. Ha megmagyarázod, minden érthetőbb lesz. Ez sem elég pontos, utó-korrekció! Utó-utó-korrekció! Kifoltozod, tisztán kivehető, és szép emléket csinálsz belőle. Lekerekíted az egyenetlenségeket. Így el tudod fogadni a dolgot. Elé tudod tenni.

talk-to-yourself-hat1.jpg

Valójában ezt is magadnak foltozgatod, az a te önképednek szól, neked esik jól, ha simulékonyabbra fogalmazod a mondanivalód, nem szeretnél gyarlónak és zavarosnak látszani a saját szemedben, és azt gondolod, hogy a másik a te szemeiden át néz téged.

Nem szeretnélek lebeszélni arról, hogy fogalmazz. Arra szeretnék rávilágítani, hogy ahogy Istennel, az emberekkel való kapcsolatodban is lehet görcsösen fegyelmezett egy beszélgetés. Ez pedig egy idő után elkedvetleníti a feleket az újrapróbálástól. Nem megnyílni, nem sérteni a határvonalakat, nem rontani a helyzeten. Nemcsak a beszélgetés válhat terhessé, hanem a félelemből vállalt hallgatás is. A nem-megnyílás ugyanolyan kapcsolatgyilkos, mint a túltárgyalás. Engedd el ezeket a görcsöket. Aki szeret, az érti a szíved, és a korrektúrát is megérti. Te szeretnéd "jobban" kifejezni magad, érthetőbbnek és elfogadhatóbbnak tűnni. De Ő JÓL érti, amit mondani akarsz.

Ahogy az emberekkel, úgy Istennel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr711769141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.