Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Citromos kávé - Kék madár

Egyszer a király magához hívatta a pásztorlegényt, mivel hallott már annak bölcsességéről, de maga akart meggyőződni róla. Megkérdezte hát tőle, hogy meddig tart az örökkévalóság.
A pásztorlegény gondolkozott egy darabig, majd így felelt:
-Messze a tengeren túl van egy sziget, azon pedig egy hatalmas hegy, szín gyémántból. Akkora, hogy egy napba telik megmászni, 's kettőbe megkerülni. Minden száz évben a világ másik végéről odarepül egy kis kék madár, hogy kifenje rajta a csőrét. Amikor az a hegy a földdel válik egyenlővé, akkor telik el az örökkévalóságból egy másodperc.

Nehéz dolog a türelem, és sokszor tűnnek a percek is örökkévalóságnak, főleg ami a reményeinket illeti. Persze nem vagyunk képesek felfogni a valódi örökkévalóság érzését. Ha viszont tudunk vetni akár egy homályos pillantást is az elejére a történetbeli végtelennek, ahogy a pásztorlegény, akkor rögvest megváltozik a reményeinkhez fűződő viszonyunk.

A reményt, ahogy egy japán közmondás tartja, a kétségbeesés szüli. Van benne valami, hiszen legnagyobb igyekezetünk ellenére is, nehéz szétválasztanunk a reményt a türelmetlenségtől. A remény beteljesülését türelmetlenül várjuk, ha kétségbe vagyunk esve. Ha félünk az ellenkezőjétől, vagy a hiányától. Ekkor minden másodperc, ami eltelik a beteljesüléség, vagy a bukásig, egy örökkévalóságnak tűnik.

diamond-peak-idaho.jpg

Nem tudni, mi készteti a kék madarat, hogy megküzdjön az úttal azért, hogy a hegyhez érve megélezze a csőrét. Tetszeni akar a szerelmének, élelmet gyűjteni magának, családjának, felkészülni a harcra, vagy csak a földdel egyenlővé tenni a gyémánthegyet? De állhatatosan végzi a dolgát, és biztos nem ok nélkül teszi. Gyanítom, hogy szeretetből, ugyanis csak a szeretet, meg a bosszú képes arra ösztönözni valakit, hogy ennyiszer átszelje a világot. De még a bosszú sem ad erőt ennyi ideig.

Ha meg tudjuk érteni a madárka állhatatosságát, semmi kétségünk sem lesz afelől, hogy a célja elérésében, akármi legyen is az, nincs türelmetlenség. Kitartó, erre pedig a félelem nem, csak a szeretet serkentheti. A félelem ugyanis sürgeti az embert, és megfojtja a szeretetet, a szeretet viszont elsöpri a félelmet, és megértésre buzdít, ami türelemmel jár.

images.jpg

A reményünk is csak akkor teljesedhet ki, ha szeretetből fakad, nem kétségbeesésből. Akkor van hozzá türelmünk. Akkor nem tart egy örökkévalóságig, csak ameddig szükséges. Addig pedig végezzük a dolgunkat, legyen példa előttünk a kis kék madár.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr3711778297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (41) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (2) érzékelésszűrő (1) evangelikál (6) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) harag (1) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (3) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (11) istentől távol (4) isten országa (1) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (12) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nevelés (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (2) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (4) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő