Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Hit+1

A Miles Davis-es cikkben megígértem, hogy külön kitérünk a keresztény ifjúsági zenére is.

A címben szereplő bandanév a South parkból van, és (ne röhögj) Eric Cartman keresztény zenekarát hívták így. A repertoárjuk abból állt, hogy szerelmes dalokban a női- vagy férfinevet kicserélték Jezuséra. Így születhetett meg a következő toplistás szám is:

magyarul 

A történelemben az egyházi zene modern zene is volt, mivel mindig az adott kor zeneszerzői szolgáltatták az egyházzenét. Ez a szokás valamikor az elmúlt században megtört, ezért most az idősebb generációk kissé kétkedve fogadják a dicsdalokat. De mondom, a kortárs művészet spirituális szolgálatba állítása minden korban létezett. Aminek görbe tükröt állított a rajzfilmsorozat, az nem is az volt, hogy a vallásos közeg elektromos gitárt és dobot használ a zenéihez, hanem az, hogy amikor egy ilyen törekvés terjed és nő, óhatatlanul becsúsznak silány minőségű, kevesebb energiába kerülő, gyengébb termékek is. És persze, mondhatjuk, hogy a "nagy számok törvénye", de valamiért ezek a gyengébb darabok népszerűbbek, mint a kevés, jobbak. A gyengeséget itt nem szubjektíven, "ízlés dolgaként" kezelem. Tényleg vannak olyan számok, amik prozódiailag botrányosak, vagy a tartalmuk sületlenség, sőt, egyes esetekben annyira szembetűnő a probléma, mint a Hit+1 zenéinél.

Egy másik igen szomorú tény a dicsdalokkal kapcsolatban, hogy egyre több olyan készül, amiben szinte semmi művészi vonás nincs, pusztán csak dallamba csomagolt dogmatika, aminek egyetlen előnye, hogy ha elpusztítanák az összes Bibliát a földön, egyfajta Noé bárkájaként ezek a dalok tovább hordoznák az írásértelmezést. 

Hogy kicsit jobban képbe kerülj, itt egy videó, ami nálam sokkal velősebben bemutatja ezt az állapotot:

 

Ez a videó persze csak kritikát fogalmaz meg, pedig van törekvés a minőségi dics-zenére is. Idén voltam Debrecenben, ahol két napon keresztül az ifjúsági zene jövőjéről volt szó. Adtak tippeket, amikkel megszínesíthetjük a dicsőítést, felhúzhatunk poétikailag egy zeneszöveget, erősíthetjük a zenei részt, stb. Mégis, ezen a konferencián két szembetűnő hiba máris előbújt: Az egyház nem fordít elegendő pénzt és időt azokra a felületekre, ahol kialakulhatnak minőségi dics-zenék (zenei tábor, zenekarok támogatása, stúdió, felszerelés, gyakorlási lehetőség, és sorolhatnám), és ha foglalkozik is a témával, akkor sem hajlandó bevonni egyházzenészeket, zenetábori tanárokat, zenekarokat a dologba, csak a saját kezei közt hajlandó szorongatni a dics-zenét. Pedig a szakértelem bevonása csak a javára válna a rendesen összerakott dicsőítésnek. Egyelőre azonban a minőséget maga mögé szorítja ebben a kérdésben a doxológiai pontosság. 

Létezik minőségi dicsdal külföldi, és hazai pályán is. Pár példa: 

Gungor

Szélrózsa Band

Vagy egy új kedvencem, a Lift! zenekar. 

És még van sok, külföldi és magyar is, csak én nem ismerem őket, vagy most nem sorolok többet a cikk mérete miatt. Szóval ezek a zenekarok mind hangszerelésben, mind szövegileg (beleértve a költőiséget, a stilisztikát, prozódiát, doxológiát, stb.) a topon vannak. Ez persze nem azt jelenti, hogy elérték a zeneművészet legtetejét, hanem hogy mindenképp megállják a helyüket akármerre a világban. 

A nagy-keresztény közösség egy rétegének van egy erős kritikája a modern dicsőítéssel kapcsolatban: Hangulat-generátor. Nos, valóban igaz ez a Hit+1 kategóriás dalokra, amiket kvázi verscsinálóval fabrikáltak. Ezekre tényleg rámondható, hogy az "élmény-kereszténység melegágya". 

Viszont mondok egy hajmeresztőt: az eddig felsorolt kritikák idővel mind érvényüket vesztenék, ha mi, a hallgatók tudatos fogyasztók lennénk. Tudunk változtatni ezen a helyzeten, mégpedig úgy, hogy a minőségi zenét támogatjuk alulról, a többitől pedig látványosan elfordulunk. Ez olyasmi, amibe van beleszólásunk, még ha mi nem is vagyunk szervezeti körökben, a tömeg igényei akkor is ki tudják kényszeríteni a megfelelő lépéseket a fejlődés felé. Legyünk tehát sokan, hangosak, támogassuk az igényes zenét minden formában, ahogy csak tudjuk. A mi érdekünk is, hogy szellemileg gyarapodjunk, és ne tagozódjunk be egy szinten, pusztán az élmény kedvéért. Egy egyszerű példával élve: meg lehet szokni szeretni a való-világos műveszekedéseket, kiélve bennük a saját problémáinkból eredő feszültséget, de lehet nézni vitaműsorokat is, amiből tanulhatunk.

ffojhvejo.jpg
Még egyszer: Az a környezeted, amibe energiát fektetsz. Ez igaz a zenekultúrára is. Szentelj figyelmet a művészi táplálék megválogatására. Jól lakhatsz mesterséges adalékoktól finom gyorskajával is, de hosszútávon kifizetődőbb rendes élelmiszereket fogyasztani.

Köszönöm a figyelmedet!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr2811654374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (41) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (2) érzékelésszűrő (1) evangelikál (6) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) harag (1) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (3) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (11) istentől távol (4) isten országa (1) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (12) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nevelés (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (2) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (4) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő