Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Mt 5:13 avagy főzni bárki tud!

"Ti vagytok a föld sója..." *

Már ez a kis részlet is milyen gazdag költői képeket fest elénk, és mennyi minden benne van, mi mindenre szólít, aminek a gyakorlásához még gyúrnunk kell. Ahogy a népmesében a legkisebb királylány, aki a legeszesebb volt, felismerte, hogy a só legyen bár közönséges, mégis jobban kell az embernek, mint az arany.

Veszem hát ezt a fél mondatocskát, mint sószemet, ami számomra ezeket jelenti:

Szeretni a családomat, szeretni a barátaimat, szeretni az ismerőseimet, szeretni a rosszakaróimat, szeretni az ellenségeimet, szeretni az ismeretleneket. Szilárdan igent vagy nemet gondolni és mondani is. Keresni Isten igazságát, a hozzá vezető utakat, tényleg nyitottan. Azt tenni mással, amit szeretném, hogy velem tegyenek, nem megítélni másokat, hogy engem se ítéljenek meg. Az őszinteséget magammal és másokkal szemben, még ha egyesek számára visszatetsző is, fontosabbnak tartani a képmutatásnál. Nem hagyni, hogy a világi vagyonok irányítsák az életem, ha valamimből tudok adni annak, aki hiányt szenved, igyekezzek nem elfeledkezni róla. Igába fogni, és a hasznomra fordítani a vágyaimat ahelyett, hogy céltalanul uralkodnának rajtam. Lemondani a szubjektív igazamról és céljaimról, ha másokban kárt okoznék velük. Igazán odafigyelni másokra, meghallani a gondjaikat, együtt érezni velük, és ha lehet, segíteni nekik, nem kioktatással, de törődéssel. Boldognak lenni a lelki szegénységben, a szomorúságban, a szelídségben, az igazság szomjazásában, az irgalomgyakorlásban, a tiszta szívűségben, a békességben másokkal és magammal, az üldöztetésben az "ajtókon zörgetés" miatt. Elfogadni a szenvedést, de nem jövőbeli áldás reményében, és nem kivetíteni az okait felsőbb hatalmakra, hanem kihozni belőle a legjobbat. A sor pedig még életem végéig folytatódik.

live-salty-62-e1323187713309.jpg

És valóban, milyen íztelen, milyen szürke, milyen nyomorultul keserves lenne a világ, ha ezekből egy csipetnyi se lenne benne. De kétezer év alatt a kereszténység is alakult, és ezen naturális attribútumok mellett több mesterséges tulajdonsággal is kiegészült a keresztény jelző: dogmatikai pontosság, apostoli- és korábbi kulturális hagyományok őrzése, az örömhír továbbadása szervezeti keretben, az egy-igaz értelmezés keresése,  méltatlan elhívottak hierarchiája, stb.

Talán Jézus mindezeket látta előre, és talán ezért is használta ezt a hasonlatot, ami így, egy nagyobb körből szemlélve még több értékes tanulsággal szolgálhat nekünk. A kibővített értelmezés tükrében láthatóvá válik egy másik igen jelentős tulajdonsága a sónak. Egyfelől ugye ízessé, zamatossá teheti a világot, másfelől, ha túlszórjuk vele a földet, ott többé nem fog teremni már semmi. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk vele, mivel is ízesítjük a világot, maradjunk alázatos apróséfek, ne a konyhai rangok, vagy a konyharend lebegjen a szemünk előtt, hanem az éhes vendég, meg az, aki feltalálta a sót.

6a00d8341c630a53ef0112791eafc128a4-800wi.jpg

Buzgón ízesítsük a világot, de figyeljünk a mesterséges adalékokra, jöjjenek akárhonnan, könnyen tönkre tehetik a só minőségét, akár el is vehetik az ízét, amire Jézus is utalt az idézet második felében. És hát sokféleképp lehet tekinteni a só elíztelenedésére: Válhat üressé, monotonná, diktatórikussá, görcsössé, megkeseredetté, szenvedést keltővé az elérhetetlen céloktól, a fölösleges negatív energiák generálásától, a kategorizálástól, a feudalisztikusságtól, nem is beszélve a folyamatos ízesítés állapotában való hívésről. 

Azt is érdekes ugyanakkor megfigyelni, hogy két esetben vesszük észre a sót: ha túl kevés van belőle, vagy ha túl sok. Amikor pont elég van, legyen az akár világi közeg, akár keresztény, nem gondolunk arra, hogy feloldódott az ételben, és így ritkán élvezzük ki, hogy az most pont finom, inkább hisszük, hogy nincs, és tovább keressük, mintha külön kellett volna maradnia.

Mi ad ízt a világnak? Mitől lesz finom? Mit mond erre a séf? "Főzni bárki tud!" - És csak lazán. Attól őszinte.

 best-salt-funny-bestfriends-favim_com-2470413.jpg

 

* (Távol álljon tőlem, hogy részleteket emeljek ki, jobban szeretem teljes kontextusában értelmezni a Biblia szövegeit, hogy amennyire csak lehet, elkerüljem a belemagyarázásokat, de ez a fél mondat most megragadott és inspirált.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr638943994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (40) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (1) érzékelésszűrő (1) evangelikál (5) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (2) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (10) istentől távol (4) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (11) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (1) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (3) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő