Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává

A hatodik nap után az Úr egész éjjel nem tudott aludni. Arra a sokmindenre gondolt, ami majd a kiűzetés után következik. Emberek egymást tépik majd, mert mindegyikük bezárva, egyedül a saját fejében azt fogja hinni, hogy tévedhetetlen, és ez szörnyű sok szenvedést fog magával hozni. Ezt valahogy enyhíteni akarta. A hetedik nap hajnalán egyszer csak jött egy páratlan ötlete: Teremtsünk az embernek olyan növényeket, amelyeket ha elfogyaszt, az kimozdítja a gondolkodását a sarkaiból. Olyan szintjeit látja majd meg belső világának, hogy mindenképp fel fogja ismerni, hogy a világ, amit neki ajándékoztam, nem a megértő képessége határán ér véget. Ezáltal újabb utakat teremthetek misztériumomhoz.

És így tett az Úr, és a hetedik nap hajnalán gyorsan még megteremtette azokat a növényeket, amik hallucinogén hatásúak. És látta az Úr, hogy ez nagyon jó. Hátradőlt tehát, hogy a hetedik napon chill-eljen.

Ezt a kis apokrifet a Brazíliában lévő keresztény közösségek ihlették, ahol az istentiszteleteken ayahuascát fogyasztanak kenyér és bor gyanánt. Ezekre a szertartásokra, amiket pl. a Santo Daimi nevű szinkretikus gyülekezet tart (azért szinkretikus, mert a miénktől különböző ikonokat társítanak a lelki fejlődésük útjához, tehát pl. a tigris vagy a kígyó szimbólumai jelennek meg a bárány vagy a kecske helyett), tizenkét ember, az "apostolok"  előkészítik  azt a bizonyos növényt, megdolgozzák a rostjait, amiből aztán teafélét főznek. Ezután a szertartáson magukhoz vesznek a hívek egy kis pohárral ebből a főzetből, majd a vezető énekével megkezdődik a "szellemi utazás". Ezeken a több óráig tartó utazásokon a hívek egyfajta transzcendenssel való találkozás élményeit írják le, és beszámolóik gyakran megegyeznek. Saját beszámolóik szerint testi és lelki gyógyulások is bekövetkeznek ezen alkalmak következtében.

Az ayahuasca élettani, valamint lelki hatásairól röviden annyit, hogy a két legfőbb összetevője, a DMT, és a b-carbolin a szervezetben is megtalálhatóak, és az álomért, valamint a szorongás csökkentéséért felelősek. Fizikai hatásait tekintve az esetenként fellépő akut hányingeren kívül nincs negatív mellékhatás. Kevés tanulmány van még a lelki ingerekről, ezek arról számolnak be, hogy akik rendszeresen fogyasztják rituális környezetben, azoknál csökkent pánikszintet és szorongást figyeltek meg. A nem szervezetten, tehát turisták kíváncsiságából fakadó "próbaútjain" előfordulhatnak spontán rossz élmények. Erős hallucinációt okoz, emiatt gyógyászati, valamint spirituális okokon kívül nem javasolt a használata, sőt, nem is engedélyezik hétköznapi fogyasztását ott, ahol az előbb említett formákban használhatják.

Talán elsőre az istenkáromlás fogalma merül fel benned, amikor ezt olvasod, elvégre a mi kultúránkban az egyetlen kábítószer, ami spirituálisan el van fogadva, az alkohol. Ilyen szűk paletta mellett érthető a félelem az ismeretlentől, vagy egyenesen a megbélyegzése. Magamtól sem remélek azonnali elfogadást, vagy kétely nélküliséget. Az ilyesmi nem a földi ember kiváltsága. A kíváncsiság, az istenkeresés, és a bizalom abban, hogy Isten nem engedi, hogy olyasmi történjen velem, ami után ne találnék többé vissza hozzá viszont az enyém. A miénk.

Megismerkednék egy santo daimissel, meghallgatnám a tapasztalatait, gondolatait. Keresem az utakat a misztériumhoz.

c_data_users_defapps_appdata_internetexplorer_temp_saved_images_untitled.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr38901292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (41) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (2) érzékelésszűrő (1) evangelikál (6) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) harag (1) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (3) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (11) istentől távol (4) isten országa (1) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (12) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nevelés (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (2) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (4) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő