Kútkereső

Néha a szívnek is jó a víz...

Az ezoterikus sorsfogalom margójára

A keleti karma meghatározása: mind akarattal bíró lelkek vagyunk, akik a fizikai testünk fizikai világban való (nem-ártáson kívüli, vagyis pl. a séta addig nem-ártás, amíg el nem taposunk egy hangyát) mozdulataival, energiájával (def.: szükségletek, akarások) mozgást idézünk elő a világ tavának tükrében (ez egy analógia, szóvirág), ami következő életünkben kihat ránk, mert a fodrok megjelenése eleve visszahúz minket a fizikai világba, a minőségük (pozitív vagy negatív) pedig megszabja következő életformánkat (def.: a létezők hierarchiájában feljebb vagy lejjebb születünk ujjá). A cél a megszabadulás ezektől a fodroktól, elménk kiüresítése, az arany középút betartása, és a nem-ártás segítségével, ami után bekövetkezik a  megvilágosodás (def.: olyan lelkiállapot, amely szabad a fizikai lét gyötrő vágyaitól). Majd a lélek a test halálával kilép a lét körforgásából, és feloldódik (mint egy esőcsepp a tengerben, vagyis megszűnik esőcseppnek, önálló egónak lenni, és ahogy a tápanyag a földben, felszívódik a mindenségben) Brahmanban (az a mindenség), ez a nirvána.

Ezzel szemben a nyugati karma: amit teszel, azt kapod vissza, vagyis ha jókat csinálsz, hamarosan veled is jó dolgok fognak történni, ha rosszakat, veled is rosszak.

Ez utóbbi számomra olyan, mintha egy gigantikus Pavlov lebegne a világunk felett. Mi vagyunk a kutyák, és a klasszikus kondícionálás módszerével igyekszik tanítani bennünket mondjuk jó magaviseletre a következőképpen: ha ügyes vagy, jutalmat kapsz, ha szemétkedsz, büntetést.


Felmerül a kérdés, van-e bármilyen létjogosultsága annak, ahogy a nyugatiak értelmezik a sors fogalmát?
Filozófiailag van, empirikusan nem igazolható ugyan, mivel nem lehet egyértelműen rámondani valamire, hogy azért történt az illetővel, mert előzőleg valami hasonló értékű dolgot csinált. Lehet a véletlen műve is, viszont attól még elméletben működőképes.

transgender-journey-a-for-007.jpg

DE nem szabad úgy tenni, mintha a keletiek is így gondolnák, elhitetni magunkkal, hogy ennek a filozófiának ezeréves hagyománya és kultúrája van keleten, és ettől igaz! Közös alapokkal, eltérő értelmezésben használni a karma fogalmát, nincs ebben szégyellnivaló. 

 

Köszönöm a figyelmed!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr907963178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Még nincs kultúrája kis hazánkban, de teszek egy lépést afelé, hogy megadjam a lehetőséget neked a támogatásra, ha tetszik, amit csinálok. Javaslatot is tehetsz, és az egész névtelen. (Ezt nem verik nagy dobra ott fent, de veheted tizednek is. ;) )  

 

A szerzőről:

11182156_470080469814537_6846388005726535320_n.jpg

László Dávid vagyok, egyetemista. Nyitott vagyok a világ felém sugárzó impresszióira. Élményekből, felismerésekből formálok bejegyzéseket, amik lecsapódnak bennem. Vállalom a szubjektivitást. A cikkeim főleg spirituális, filozófiai, lélektani témákban mozognak. Nem kell félretenned a meggyőződéseidet, miközben olvasol, csak arra kérlek, légy nyitott. Rám, és magadra is. Ha megszólíthatok benned mélyen valamit, ha valamelyik cikkem lehet egy lépésnyi föld a lábad alatt életed hosszú útján, elértem a célom. Ezért kérlek, ne egyetlen cikk után rakj be egy dobozba. Olvass el párat. Köszönöm, hogy ellátogattál ide.

Facebook

Címkék

101-es szoba (1) antikrisztus (1) autentikus (1) ayahuasca (1) a hétfejű tündér (1) a kis herceg (2) bálványok (5) becsatornázott boldogság (1) biblia (7) bizalom (2) bizonyságtétel (1) botrány (1) bűn (3) bűntudat (2) Calvinist (1) citromos kávé (41) család (1) csend (1) csoda (1) dicsi zene (2) diszkókeró vs. könyvtárkeró (1) dogma (1) drahma (1) egyenlőség (1) egyház (13) egy igazság (3) egy kis filó (15) életfilozófia (1) ellenség (1) előfagyasztott világnézet (2) emergens (1) empátia (4) énekek éneke (3) engesztelő áldozat (2) erkölcs (2) erőszakmentes kommunikáció (2) érzékelésszűrő (1) evangelikál (6) evolúcióelmélet vs. teremtéselmélet (1) farizeus (2) fasizmus (1) favágó (1) felelősség (1) felszabadítás (2) feltámadás (1) felvilágosodás (1) feminizmus (1) filmek (1) filmkritika (2) fogyatékkal élők (1) fontos (1) függőség (3) gender (1) gondviselés (4) gyónás (1) hagyomány (3) harag (1) házasság (2) hímsovinizmus (1) hitbiztonság (3) homozoológia (1) hős (1) humanizmus (2) iddqd (1) igazság (1) igen-nem (1) igés képek (1) imádkozás (3) írásértelmezés (4) irónia (3) irracionális (1) istenkép (11) istentől távol (4) isten országa (1) isten trilógia (3) ítéletmentes (1) ítélkezés (3) jedivallás (1) Jézus (14) jók és gonoszok (3) kapcsolatok (1) karácsony (1) karma (1) káté (1) kegyelem (12) keresztény kultúra (13) kezdet (1) kísértés (1) könyvek (4) könyvek hercege (2) kritikus gondolkodás (10) kútkereső (10) lázadás (2) lélek (4) lelkész (2) limitált észosztás (1) magány (1) megbocsátás (6) megszentelődés (1) megtérés (1) megváltás (7) melegek (4) méltóság (2) mémek (1) migránsok (2) misztika (2) mit tudhatok? (1) narratívák (12) negatív teológia (1) nemi szerepek (1) nevelés (1) nyitott szív (1) önismeret (18) önmegvalósítás (7) ördög (2) pápa (1) paradigmaváltás (3) párkapcsolat (5) patológiás (1) predesztináció (1) prédikáció (2) pride (1) reformáció (1) remény (1) rorschach (1) safe space (1) santo daimi (1) sebek (1) sebezhetőség (3) sokakért vagy mindenkiért (1) sors (2) south park (1) szabadság (5) szemléletváltás (11) szemnek láthatatlan (1) szent és profán (4) szeretet (2) szex (3) szív (1) szívből jövő (1) szomorkultúra (2) társadalom (4) teológiai lábnyom (3) thészeusz hajója (1) ti vagytok a föld sója (1) tudattalan (1) túlvilág (1) türelem (1) újkálvinizmus (3) útkeresés (2) utópia (2) vágyak (2) vallás (17) weöres (1) Címkefelhő